Tukes: Vaarallisia sähkötuotteita entistä enemmän kaupoissa

Tukesin markkinavalvonnassa löydettiin viime vuonna edellistä vuotta enemmän vaarallisia ja vakavasti puutteellisia sähkötuotteita, erityisesti led-lamppuja, latureita ja verkkoliitäntäkojeita.

Sähkötuotteissa vaarallisten tuotteiden määrä on kasvanut muutamana viime vuotena huomattavasti. Viime vuonna yhteensä 72 sähkötuotetta joutui palautusmenettelyyn, eli maahantuojaa velvoitettiin keräämään tuotteensa takaisin aina loppukäyttäjiltä asti. Vuonna 2011 palautusmenettelyyn joutui 57 sähkötuotetta ja 32 vuonna 2010.

Kasvu selittyy lähinnä led-valaistustuotteiden ja pienoisjännitteellä toimivien laitteiden yleistymisellä ja samalla laitekoon pienenemisellä. Led-valaistustuotteiden ja pienoisjännitteellä toimivien laitteiden verkkoliitäntäkojeilla ja latureilla on yhteinen turvallisuusongelma.

– Tuotteissa 230 voltin verkkojännite ei ole riittävästi eristetty pienoisjännitteestä, joka on tyypillisesti 12 volttia. Riittämättömästi eristetyssä laitteessa on vaarana, että pistorasian tappava verkkojännite pääsee suoraan laitteen kosketeltaviin osiin, yli-insinööri Hannu Mattila Tukesista sanoo.

Yli puolessa viime vuonna palautusmenettelyyn määrätyistä sähkölaitteista on ollut kuvatunlainen riski.

– Kun tämä ongelma nyt alkaa olla kaikkien alalla toimivien tiedossa, voisi odottaa laitteiden markkinoille saattajienkin panostavan nykyistä enemmän ongelman poistamiseen, Mattila pohtii.

Vuoden aikana Tukes teki yli 3600 sähkölaitteisiin liittyvää markkinavalvontakäyntiä. Valvontaa tehdään riskiperusteisesti, eli pistokokeilla ja kaupoista yritetään nimenomaan etsiä vaarallisia tuotteita. Tämän takia valvonnan tulokset eivät kuvaa todellista tilannetta markkinoilla, vaan ennen kaikkea Tukesin onnistumista vaarallisten tuotteiden etsinnässä.

Lähde: Tukes

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat