Tuire kouluttaa eläimiä elokuviin: "Voihan se olla, että niiden näkökulmasta ne ajattelevat kouluttavansa minua"

Juontajat eläinkouluttajan matkassa hevostilalla 8:28
Miten kauan Daisylla kestää oppia uusi temppu Teresan ohjauksessa?

Eläinkouluttaja Tuire Kaimio pani MTV:n toimittajat testiin. Aki Linnanahde ja Teresa Meriläinen-Aho lähtivät testaamaan, miten sujuu Daisy-hevosen opettaminen.

Eläinkouluttaja Tuire Kaimio on vastannut eläinnäyttelijöiden kouluttamisesta yli 20 elokuvassa. Eläimen kanssa toimiessa tärkeää on rauhallisuus. Jos eläintä pelottaa jokin, ihmisen tehtävä on antaa sille tilaa ja etäisyyttä. Esimerkiksi Daisy-hevonen päätti lähteä kesken harjoitusten syömään – ja se on aivan sallittua.

– Käytännössä ne [hevoset] pystyvät kunnolla keskittymään ehkä viisi minuuttia kerrallaan silloin, kun oppivat uutta tehtävää. Ehkä maksimissaan 20 minuuttia, Kaimio kuvaa.

Kun eläin koskettaa polvea, se pääsee tauolle

Välitauko nopeuttaa oppimista. Kaimio antaa hevosen itse valita, koska se pitää paussin.

– Tai jos ollaan jossakin kuvauspaikalla, olen opettanut eläimelle, että kun menet tietylle alustalle, se on merkki siitä, että pääset kavereiden kanssa tauolle. Tai tulet vaikka koskemaan mun polvea, Kaimio kuvaa.

Vaativinta on opettaa hevosta käyttäytymään sanotusti villinä ja vapaana elokuvan kuvausten aikana. Kenties hevosen pitää mennä tiettyyn paikkaan ja nousta takajaloilleen.

– Sehän ei liity tehtävään, että se olisi vaikea. Mutta jos on kuvausryhmää, sadetusta ja muuta, pitää miettiä, miten hevonen niihin siedätetään ajoissa.

"Voihan se olla, että niiden näkökulmasta ne ajattelevat kouluttavansa minua"

Jokainen hevonen on näyttelijänä erilainen persoona. Kaimion mukaan sama pätee muihinkin eläimiin, vaikka häneltä usein kysytäänkin esimerkiksi "millaisia kanat ovat".

– Ne ovat kaikki omia persooniaan, vaikka niillä on jotakin, mikä niitä yhdistää. Se on ihan sama kuin kysyisi, millainen on ihminen.

Menestys ei välttämättä nouse hevoselle hattuun, mutta Kaimion mukaan se ymmärtää kyllä tekevänsä hauskaa tehtävää.

– Voihan se olla, että niiden näkökulmasta ne ajattelevat kouluttavansa minua; että kun näin toimin, saan tuon ihmisen antamaan ruokaa, Kaimio sanoo.

Miten kauan Daisy-hevosella kestää oppia uusi temppu Teresan ohjauksessa? Katso yllä olevalta videolta!

Katso myös: Miten kanan saa tottelemaan? Eläinkouluttaja Tuire Kaimio kertoo, miten eläimiä koulutetaan esiintymään elokuvissa.

Näin eläimiä koulutetaan esiintymään elokuvissa 10:27
Tuire Kaimio on kouluttanut eläimiä yli 20 elokuvaan.

Lue myös:

    Uusimmat