Mainos

Tuhopolttoihin kuollut tänä vuonna jo kymmenen – tuhopolttojen osuus rakennuspaloista kasvaa

Noin kuudesosa kaikista ihmisten aiheuttamista rakennuspaloista on tuhopolttoja. Vaikka rakennuspalojen määrä on kokonaisuudessaan vähentymässä, ei tuhopolttojen määrä vähene. Rakennuspalojen määrä on vähentynyt vuosina 2009–2014 noin 3300 tapauksesta 2900 tulipaloon vuodessa.

– Turvallisuusviestintä ei välttämättä auta tällaisiin tuhopolttoihin. Vahingot ja tuottamukselliset syttymiset ovat vähentyneet, koska paloturvallisuustietoisuus lisääntyy. Sen sijaan tällaisiin harkittuihin tekoihin sillä ei ole ollut samalla tavalla vaikutusta, Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki kertoo.

Tuhopoltot vievät vuosittain myös useita ihmishenkiä. Viime vuonna tuhopoltoissa kuoli poikkeukselliset 12 henkeä, kun aiempina vuosina luku on ollut yleensä alle kymmenen. Tänä vuonna tuhopoltot ovat vieneet kymmenen ihmisen hengen.

Valtaosa rakennuspaloista ei kuitenkaan ole ihmisten aiheuttamia, vaan lähes puolet kaikista rakennuspaloista johtuu muista syistä, kuten koneiden ja sähkölaitteiden häiriöistä.

Roskakatospalot vähentyneet nopeasti

Sen sijaan tilastojen "Muihin tulipaloihin", jotka koostuvat suureksi osaksi roskakatosten ja roskapönttöjen syttymisistä, on turvallisuusviestinnällä ollut vaikutusta. Niissä tahallisesti sytytettyjen palojen määrä on vuodesta 2009 vähentynyt lähes puoleen. Tahallisesti sytytetyt tulipalot ovat näissä tulipaloissa yleisin palon syy.

– Uskon turvallisuusviestinnän olleen merkittävimpiä tekijöitä. Viestintää on kohdistettu paitsi nuorille, myös mahdollisille kohteille: ollaan valistettu esimerkiksi roskakatosten lukituksesta ja lisätty ihmisten tietoisuutta, Kokki kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.