Tuhoisan Boeing 737 Max -lentokoneturman selvityksessä käänne – uhrin omainen: "Se on vaatinut veronsa"

Tuhoisassa Boeing 737 Max-lentokoneturmassa 77 ihmistä sai surmansa – katso video tapahtumapaikalta turman jälkeisenä päivänä 0:36
Tuhoisassa Boeing 737 Max-lentokoneturmassa 77 ihmistä sai surmansa – katso video tapahtumapaikalta turman jälkeisenä päivänä

Neljä vuotta sitten tapahtuneessa lentoturmassa matkustajakone syöksyi syrjäiselle viljelysmaalle Etiopian pääkaupungin Addis Abebam lähettyvillä.

77 ihmistä sai Boeing 737 Max -matkustajakoneen syöksyssä surmansa vuonna 2019. Maanantaina Horshamissa Länsi-Sussexissa järjestetään tutkinta, jossa selvitetään kolmen koneessa olleen Britannian kansalaisen kuolemaa.

Asiasta kertoo BBC.

Kuolleiden omaisille tutkinnan aloittaminen on käänteentekevää.

Tutkinta käsittelee kahden humanitäärisen työntekijän, Sam Pegramin ja Oliver Vickin, sekä kestävän kehityksen tehtävissä olleen Joanna Toolen kuolemia.

Samin perhe on viettänyt viimeiset neljä vuotta yrittäen saada oikeutta turmassa menehtyneelle Samille. Samin äiti Deborah kertoo olevansa uupunut.

– Sam halusi jo pikkupojasta lähtien auttaa ihmisiä, äiti kertoo poikansa työstä.

Perhe kertoo oikeudenkäynnin olevan raskasta samanaikaisesti käytävän suruprosessin kanssa. 

– On kerrottava tarina asianajajille, vastapuolen asianajajille, oikeuspsykologille... Menet syvälle siihen, mitä tunsit sinä päivänä, kun sait tietää asiasta. Se on vaatinut veronsa.

Lento syöksyi maahan pian nousun jälkeen

Lento ET302 oli matkustajalento Etiopiasta Keniaan. Lento syöksyi maahan pian nousun jälkeen suunnitteluvirheen vuoksi. 

Lennonohjausohjelmisto käynnistyi väärään aikaan anturivian vuoksi. Tämä sysäsi koneen syöksyyn siitä huolimatta, että lentäjät yrittivät kuumeisesti pitää koneen ilmassa.

Vain kuukausia aiemmin samanlainen vika oli aiheuttanut toisen 737 Max -lentokoneen syöksymisen mereen Indonesian edustalla, ja 189 ihmistä kuoli. Silti mallin annettiin jatkaa lentämistä.

Boeing on myöhemmin myöntänyt olleensa osittain vastuussa lentokoneturmasta.

Boeing teki sopimuksen Yhdysvaltain hallituksen kanssa

Yhdysvaltain hallituksen kanssa vuonna 2021 tehdyn sopimuksen mukaan Boeing maksoi kuitenkin 2,5 miljardin dollarin sakot ja korvaukset ja sai siten vapautuksen syytteistä. Sopimus tehtiin hiljaa, uhrien omaisilta salassa. Sopimus on riitautettu oikeudessa mutta toistaiseksi tuloksetta.

– Miten voi uskoa oikeudenmukaisuuteen, kun on ihmisiä, jotka ovat vastuussa sadoista kuolemantapauksista, Samin veli Tom kertoo BBC:lle.

Siksi tutkinnan aloittaminen on uhrien omaisille tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat