Tuhansia aseita säilytetään turvattomasti kesämökeillä – kokonaisia kaappeja aseineen lähtee varkaiden matkaan

Asetta on säilytettävä asekaapissa vakituisessa asunnossa 1:57

Suomalaiset säilyttävät aseitaan aiempaa huolellisemmin, mutta tuhansia aseita pidetään yhä turvattomasti esimerkiksi kesämökeillä. Aseita myös varastetaan mökeiltä, vaikka ne olisivat asekaapeissa. Lain mukaan ase on säilytettävä luvanhaltijan vakituisessa asunnossa.

Laki on tiukka. Ase tai sen osa ja patruunat on säilytettävä murtoturvallisessa kaapissa, ja vakituisessa asunnossa, ei mökillä.

Liperiläisen Matti Yrjänän asekaappi on lain edellyttämä. Kaappi muistuttaa kassakaappia. Se on valurautaa ja sisään pääsee vain avaimella ja vasta numerosarjapyörää pyöritettyään.

– Virkamiehenä koetan olla lainkuuliainen, Yrjänä sanoo.

"Monikaan ei varmaan mieti asiaa loppuun"

Poliisin varastossa on tuhansia talteen otettuja aseita. Useimmat niistä otettu talteen huolimattoman säilytyksen vuoksi. Komisario Jari Liimatta Itä-Suomen poliisilaitokselta arvioi määrän noin 40 prosentiksi.

Kesämökeiltä on aseita varastettu asekaappeineen, kun omistajat eivät ole viikkoihin käyneet paikalla. Mökkien lisäksi varsinkin maaseudulla aseita säilytetään entisillä kotitiloilla aika rennosti, vaikka lainsäädäntö on ollut vuosia voimassa ja monen tiedossa.

– Ei monikaan varmaan mieti sitä asiaa loppuun asti, Liimatta sanoo.

Myös avaimen oikea säilytys täytyy muistaa

Suomalaisilla on paljon aseita. Kateissakin on eri syistä tuhansia ja moni myös pysyy hukassa. Aselupien peruutuksia tulee toki muistakin syistä kuin laittomasta säilytyksestä.

– Vaikka kuinka tekee niin pino ei juurikaan mataloidu koska koko ajan tulee lisää eri syistä.

Matti Yrjänä muistuttaa, että vaikka asekaappi olisikin sääntöjen mukaan lukittu, täytyy myös avain muistaa säilyttää oikealla tavalla.

– Avaimen säilytys on hieman leväperäistä, se saattaa olla jopa asekaapin suulla, asekaapin päällä tai lähietäisyydellä, Yrjänä sanoo.

Aseiden lainvastainen säilytys paljastuu poliisille usein jonkun muun tehtävän yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat