Tuhannet suomalaiset hoitavat kotonaan erityislasta mitättömällä korvauksella – Carmen herää öisin pahimmillaan vartin välein: "Olen niin väsynyt, etten edes ymmärrä sitä"

Omaishoitajien joukossa on kasvava ryhmä erityislasten omaishoitajia 1:28

Omaishoitajien joukossa on kasvava ryhmä erityislasten omaishoitajia. Heitä on Suomessa jo yli 7 000 eli noin 16 prosenttia omaishoitajista. Raskaasta arjesta maksetaan alle viisisataa euroa kuukaudessa.

Erityislasten hoitajina toimivien omaishoitajien määrä on tuplaantunut 15 vuodessa. Viiden jälkeen -ohjelmassa nousi esille, että monissa kunnissa omaishoitajuuden tarvetta ei vielä tunnisteta.

Erityislasten omaishoitajien määrä on noussut lasten neurologisten diagnoosien parantumisen ja sopimushoidon lisämäärärahojen myötä.

Carmen Villmanin perheessä on kaksi erityislasta: esikoulua käyvä Justus, jolla on ykköstyypin diabetes, sekä neljättä luokkaa käyvä autistinen, mutta puhelias Tiitus. Arki on raskasta.

– On tosi semmoisia työläitä öitä, että joudun heräämään 15 minuutin välein ja sitten hyvinä öinä parin tunnin välein.

Perheen äiti on kotona sopimusomaishoitajana ja isä käy töissä. Lapset eivät pärjää hetkeäkään ilman aikuista.

– En voi käydä edes vessassa ilman, että perääni huhuillaan. Minua tarvitaan koko ajan. Itsestä tuntuu, että olen niin väsynyt, että en edes ymmärrä, että olen niin väsynyt, Villman sanoo.

440 euroa kuukaudessa

Villman on ollut perustamassa Lasten omaishoitajat -yhdistystä, jossa on puhuttu erityislasten epätasa-arvoisesta kohtelusta eri kunnissa.

– Toivoisin sitä, että meidät tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin, koska on paljon erityislasten vanhempia, jotka tekevät äärirajoilla tätä perheen ja työn sovittamista.

Lasten omaishoitajien määrä on tuplaantunut 15 vuodessa. Omaishoitajien palkkio on vain 440 euroa kuukaudessa.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut toiminnanjohtaja Sari Tervonen Omaistehoitajienliitosta kaipaa palkkioon korotusta.

– Palkkioita suuremmaksi niille, jotka oikeasti jäävät kotiin ja luovat vaihtoehdon sille laitoshoidolle.

Suurin osa erityislasten omaishoitajapariskunnista eroaa, koska arki on niin rankkaa.

– Välilllä ihmetellään miten ollaan yhdess,ä kun arki on niin kuluttavaa. Jotenkin sitä on luovittu yhdessä eteenpäin, sanoo Villman.

Omaishoitajille on kolme lakisääteistä vapaapäivää kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat