Omaishoitaja Curtin palkkio laskee ja vapaita ei voi pitää – "Tuntuu paskamaiselta"

Omaishoitaja Curt kertoi MTV Uutisille, kuinka vähän hänen työtään arvostetaan: "Tuntuu paskamaiselta" 2:01
Omaishoitaja Curt kertoo, kuinka vähän hänen työtään arvostetaan

MTV Uutisten haastatteleman omaishoitajan mukaan omaishoitajien jaksamisesta ei ole huolehdittu.

Espoolainen Curt Lönnberg toimii vaimonsa omaishoitajana päivin öin ja on huomannut, että omaishoitajien arvostus ei ole kohdillaan.

Esimerkkinä Lönnbergin hyvinvointialue harmonisoi palkkiotasot ja mies kertoo, että hänen palkkionsa laskee viidenneksellä.

Lisäksi hän laskee, että hän on lain mukaan oikeutettu kolmeen kahdentoista tunnin vapaapäivään kuussa, mutta todellisuudessa kaupunki mahdollistaa hänelle vapaata 7,5 tuntia kuussa.

Miltä se tuntuu?

– Suoraan sanoen paskamaiselta, mutta tämä on elämää, Lönnberg sanoo.

Yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger Jyväskylän yliopistosta sanoo, että osa hyvinvointialueista harmonisoi omaishoidon tukia alas- eikä ylöspäin.

– Palveluiden riittävyys heikkenee, niiden saatavuus heikkenee, jolloin seurauksena epäsuorasti on se, että odotukset omaisia kohtaan lisääntyvät. Julkisen palvelujärjestelmät ongelmat ja puutteet kyllä työntävät jatkuvasti enemmän vastuuta omaisille.

– Jos oma äitisi tai isäsi on tuolla ja sinne ei tule kotihoito tai siihen ei voi luottaa, niin sinähän menet ja hoidat. Näitä meillä on paljon, sanoo Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen.

Kehitys saattaa tarkoittaa sitä, että entistä suurempi osa omaisista joutuu jättämään ansiotyön.

– Tämä on useissa maissa tilanne. Esimerkiksi Britanniassa on havaittu, että sadattuhannet ovat jääneet pois työmarkkinoilta, koska eivät ole löytäneet muuta ratkaisua ikääntyneitten omaistensa hoidon järjestelyihin, sanoo Kröger.

Curt Lönnberg on huolissaan omaishoitajien jaksamisesta.

– Jos tällaista tehdään, niin sitten tehdään, mutta sehän johtaa pitkällä tähtäimellä siihen, että hyvinvointialue hoitaa kahta vanhusta.

Lue myös:

    Uusimmat