Mainos

Tuhannet kodit tulvavesien vallassa jouluna Englannissa – useita varoituksia hengenvaarasta

0:49

Pohjois-Englannissa rankkasateet ovat aiheuttaneet tuhansien ihmisten evakuoinnin ja noin 1000 sotilasta on komennettu hälytysvalmiuteen tulvien takia, kertoo brittilehti The Guardian.

Tulvaesteiden petettyä tuhannet kodit joutuivat vesimassojen uhriksi joulunpyhinä Englannin pohjoisosissa. Britannian pääministeri David Cameron kuvaili tilannetta ennennäkemättömäksi, kun ankarat sääilmiöt iskivät kolmeen kaupunkiin ja useisiin pienempiin kyliin. Cameronin odotetaan vierailevan tulva-alueilla tänään maanantaina.

Pahiten tulvista kärsivät Lancashire Luoteis-Englannissa ja Yorkshire Koillis-Englannissa. Joillakin alueilla tulvavedet yltävät jo talojen ja kauppojen alimpien ikkunoiden tasolle. Autoja on hylätty maaseudulla teille, joita pitkin vedet valuvat valtoimenaan. Loppuviikosta sateita on luvassa jopa yli 100 millimetriä päivässä.

Rankkasateiden on ennustettu jatkuvan viikon puolivälissä, mikä voisi pahentaa vallitsevaa tilannetta ennestään. Satoja armeijan joukkoja on kutsuttu paikalle auttamaan paikallisia ihmisiä. Lisäksi noin 1000 sotilasta on hälytysvalmiudessa tilanteen pahentumisen varalta.

Ilmastonmuutoksen uskotaan voivan aiheuttaa yhä enemmän ja säännöllisemmin vakavia tulvia, joka asettaa haasteita englantilaiskaupunkien tulvavalmiuksille. Esimerkiksi joulun aikaan Yorkissa tulvapumput ylikuormittuivat vesimassojen takia. Yorkissa 3500 kotia oli riskissä tulvavesimassojen takia.

Myös Manchesterin alueella sääilmiöt ovat koetelleet kotitalouksia, sillä jopa 7000 taloutta oli ilman sähköä ja joet tulvivat yli äyräidensä. Asiantuntijoiden mukaan on liian varhaista sanoa Desmond- ja Eva-myrskyjen aiheuttamia kokonaistuhoja, mutta summan on arveltu nousevan jopa 1,3 miljardiin puntaan.

Tulvista on annettu Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa tähän mennessä yhteensä yli 200 varoitusta, joista 20 on ollut varoituksia hengenvaarallisesta tilanteesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.