Tsunamivaroitus annettiin ja peruttiin – mikä meni vikaan? Nyt syyttävän sormen kohteena oleva keskus puolustautuu

2:59

Indonesiassa viranomaiset ovat saaneet osakseen lukuisia syytöksiä epäonnistuttuaan varoittamaan laajaa tuhoa aiheuttaneesta tsunamista.

Voimakas maanjäristys iski Sulawesin saarelle perjantaina, mistä seurasi lopulta tsunami. Yhteensä kuolleita on tällä hetkellä raportoitu yli 800.

Syyttävä sormi on osoittanut etenkin Indonesian meteorologian ja geofysiikan keskusta, joka kyllä antoi järistyksen jälkeen tsunamivaroituksen mutta perui sen mahdollisesti liian aikaisin.

CNN:n mukaan varoitus astui voimaan perjantaina iltakuudelta paikallista aikaa. Reilun puolen tunnin päästä varoituksen antamisesta, kello 18.36, keskus perui sen.

Keskusta onkin syytetty varoituksen perumisesta liian aikaisessa vaiheessa. Puolustuksekseen keskus on ilmoittanut peruneensa varoituksen vasta sen jälkeen, kun tsunami oli iskenyt rantaan. 

Tiedotteessa keskuksen tiedottaja Dwikorita Karnawati kiistää siten syytökset.

– Meidän työmme perustuu tietokonejärjestelmään ja tekoälyyn. Varoitus poistetiin 28 Intian valtamerellä sijaitsevan maan suostumuksella.

BBC:n mukaan tsunamivaroitus lähetettiin asukkaiden matkapuhelimiin. Monet eivät kuitenkaan saaneet sitä, koska tuhoalueen sähkö- ja puhelinlinjat olivat vaurioituneet. Rannikolla puolestaan ei ollut toimivia sireenejä, joista hälytys olisi kuulunut.

Meteorologian ja geofysiikan keskuksen maanjäristys- ja tsunamiosaston johtaja Rahmat Triyono sanoo BBC:lle, että Indonesian tsunamivaroitusjärjestelmä on puutteellinen.

– Kaikista 170 maanjäristyssensoristamme budjettimme riittää ainoastaan 70 sensorin ylläpitämiseen, Triyono kertoo.

Järjestelmä onnistui kuitenkin ennakoimaan tsunamin, mutta se epäonnistui pahasti sen voiman arvioimisessa. Järjestelmä varoitti mahdollisista alle kolmen metrin korkuisista aalloista, ja lopulta aallot nousivat jopa kuuden metrin korkeuteen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja