Mainos
Ulkomaat

Päivän tärkeimmät uutiset videomuodossa

Katso täältä!

Tsiprasin kahdet kasvot

Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin mukaan maa saavutti eilisissä euromaiden neuvotteluissa päätavoitteensa, vaikka isot vaikeudet ovatkin vielä edessä.

Tsipras sanoo, että euromaiden eilinen sopu maan lainaohjelman ehdoista mitätöi edellisen hallituksen sopimukset lainoittajille.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Kreikka esittää nyt euroryhmälle jotain muuta kuin kreikkalaisille ja valtapuolue Syrizan vaalilupaukset voi kuopata.

– Näistä on jouduttu jo irtaantumaan ja nythän tilanne on se, että neuvotellaan troikan kanssa ja neuvotellaan lähtökohtaisesti niistä lainaehdoista, jotka tässä nyt ovat olleet kritiikin kohteena Kreikassa. Kyllä se taloudellinen tilanne Kreikassa sitoo käsiä aika tavalla ja johtaa sitten siihen, että Kreikan on pakko tai Syrizan on pakko niellä näitä vaalilupauksiaan.

Ratkaisevat päivät edessä

Tiilikaisen mukaan neuvottelujen lopputuloksen kommentoinnissa on mukana annos teatteria.

– Koitetaan kuitenkin nähdä tässä positiivista ja onhan tässä varmaan jotakin positiivista Syrizan tavoitteita ajatellen. Nyt kuitenkin neuvottelut jatkuvat ja  Kreikan hallitukselta odotetaan maanantaina euroryhmälle tarkennettua esitystä siitä, millä tavoin Kreikka täyttäisi nämä tälle nyt odotettavissa olevalle lainapaketille asetetut taloudenparannusehdot.

Kunhan Kreikka on esittänyt ehtoina olleiden talousuudistusten edistymisen alkuviikolla, päästään jälleen neuvottelupöytään.

 –Tämä keskustelu on ratkaiseva, sillä tässä nyt sitten katsotaan kummankin puolen kortit. Viimeisen kerran voi sanoa,  että minkä verran joustoa Kreikka vaatii ja minkä verran joustoa euroryhmän muut jäsenet on valmiita antamaan.

– Tämä aika paljon määrittää sitten myöskin sitä, onko yhteistä säveltä kun ryhdytään mahdollisesti neuvottelemaan uudesta lainapaketista ja siihen sisältyvistä ehdoista ja minkä verran joustoa siihen mahdollisesti sisältyy. Tässä on nyt ratkaisevat hetket kyllä tulevina päivinä, selvittää Tiilikainen

Muut tukimaat kuulolla

Muut tukea saaneet euroryhmän maat kuuntelevat mahdollisia joustoja ja Kreikan neuvotteluja herkällä korvalla. Mihinkään suuriin joustoihin ei Tiilikaisen mukaan ole kuitenkaan halua.

– Aika monta muuta jäsenmaata,  jotka ovat saaneet tukea, kuuntelevat tarkkaavaisesti kaikkia niitä erikoislupauksia, joita Kreikalle annetaan. Sellaista tahtotilaa ei ole että siitä, mitä on aikanaan lainan ehdoiksi sovittu, ryhdytään joustamaan. Mutta tietysti varmasti Kreikan uusi hallitus jotakin haluaa. Jotakin sellaista, mitä se voi sitten positiivisessa valossa kotikentällä esittää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja