Mainos

Tshernomyrdin uskoo Kosvo-ratkaisuun

Venäjän Balkanin erityislähettiläs Viktor Tshernomyrdin on varovaisen toiveikas neuvotteluratkaisun löytymisestä Kosovon kriisiin. Neuvottelukierrokseltaan varhain tänään Moskovaan palannut Tshernomyrdin sanoi uutistoimisto Itar-Tassille, että neuvotteluissa on edistytty ja mahdollisuus konfliktin ratkaisemiseen on olemassa.

-Yksi pääehdoista poliittisen ratkaisun saavuttamiseksi on kuitenkin se, että ilmaiskut lopetetaan, Tshernomyrdin lisäsi.

Tshernomyrdin uusi myös Venäjän kielteisen kannan Jugoslavian öljysaartoon. Hänen mukaansa öljynvientikiellon voi määrätä ainoastaan YK:n turvallisuusneuvosto. Tshernomyrdin neuvotteli eilen Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa Belgradissa. Aiemmin eilen Tshernomyrdin tapasi Roomassa EU:n komission tulevan puheenjohtajan Romano Prodin. Torstaina hän neuvotteli kriisin ratkaisemisesta sekä Saksan että Italian johtajien kanssa.

Tshernomyrdin aikoi esitellä neuvottelukierroksensa tulokset presidentti Boris Jeltsinille vielä tänään. Hänen avustajansa mukaan tämän päivän ohjelmassa oli myös neuvotteluja Nato-johtajien kanssa. Tshernomyrdinin oli määrä mm. keskustella puhelimitse Yhdysvaltain varapresidentin Al Goren kanssa.

Jugoslavia hyväksyy aseettomat joukot

Jugoslavian ulkoministeriön edustaja sanoi eilen, että Kosovoon sijoitettavan joukon on oltava aseistamaton ja kansainvälinen, YK:n valtuuttama.
-Puhumme YK:n kansainvälisestä valtuutuksesta ... aseistamattomasta, ei sotilaallisesta joukosta, sanoi Jugoslavian ulkoministeriön edustaja Nebojsa Vujovic CNN-televisiokanavalle.

Hetkeä aikaisemmin sama Jugoslavian ulkoministeriön edustaja sanoi tiedotustilaisuudessa, että Jugoslavia saattaisi harkita kansainvälisiä aseistettuja joukkoja Kosovoon, jos YK:n turvallisuusneuvosto päättäisi asiasta.
-Venäjä ja Kiina ovat YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä ja jos turvallisuusneuvosto tulisi sille kannalle, sitä tuettaisiin, sanoi Vujovic tiedotustilaisuudessa. Häneltä kysyttiin, hyväksyisikö Belgrad turvallisuusneuvoston tukeman kansainvälisen aseistetun joukon.

Jugoslavia on aina ennen torjunut lännen päävaatimuksen, joka on ulkomaisten joukkojen sijoittaminen Kosovoon. Aikaisemmin Jugoslavia on sanonut, että se voisi hyväksyä aseistamattoman kansainvälisen joukon läsnäolon Kosovossa.

Yhdysvallat torjui

Yhdysvallat torjui Jugoslavian vaatimuksen, että Kosovoon sijoitettavan joukon on oltava aseistamaton. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvoston edustaja David Leavy sanoi, että Jugoslavian vaatimus ei täytä Naton vaatimuksia ilmaiskujen lopettamiseksi.

Nato on jatkanut yöllä Jugoslavian pommituksia. Belgradissa on kuultu räjähdyksiä. Belgradin lähellä sijaitsevassa Pancevon kaupungissa iskeytyi ohjus uutistoimisto Tanjugin mukaan poliisiaseman ja sairaalan väliin. Uhreista ja vanhingoista ei kerrottu.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.