Mainos

Tshernobyl nostaa yhä luonnontuotteiden säteilyarvoja

Maamme luonnon marjoissa, sienissä, kaloissa ja riistassa näkyy yhä ukrainalaisen Tshernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta vuonna 1986 huhtikuussa Suomeen tullut cesium. Radioaktiivisuuden vuoksi ei kuitenkaan ole tarvetta säännöstellä syömisiä.

Vadelmia luonnossa

-Luonnon antimia nautitaan niin vähän, että radioaktiivisesta säteilystä ei ole vaaraa ihmisille, sanoo apulaistutkija Eila Kostiainen Säteilyturvakeskuksen elintarvikelaboratoriosta. -Kaloistakin poistui syöntirajoitus jo vuosikymmenen alkupuolella.
Pahiten saastui maassamme Keski-Suomi ja erityisesti Tampereen seutu. Cesium näkyy luonnossamme vielä kymmeniä vuosia, sillä se poistuu vain ajan kanssa. Sen puoliintumisaika on 30 vuotta.

Apulaistutkija Kostiainen kertoo, että maataloustuotteissa säteily on vähäisempää. Tämä johtuu viljakasvien villin luonnon kasveihin verrattuna toisenlaisesta ravinnonotosta.
-Luonnossa kasvit ottavat maasta ravinnokseen mitä irti saavat. Viljelyskasvien ravinnonottoon vaikuttaa sen sijaan mm. lannoitus, Kostiainen sanoo.

Kostiainen arvioi, että säteilyasioissa tehdään "usein pienistä asioista suuria uutisia". Ihmiset reagoivat herkästi näihin julkisuudessa oleviin tietoihin "ilman suhteellisuudentajua".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.