TS: Valviralta moitteet Turulle Kupittaan "kauhujen sairaalasta"

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira moittii Turun kaupunkia Kupittaan sairaalan ongelmien hoidosta, kertoo Turun Sanomat.

Turun Sanomat paljasti helmikuussa vuosia jatkuneen potilaiden kaltoinkohtelun Kupittaan vanhuspsykiatrian G1-osastolla. Asiaa alkoivat tutkia Valvira, Fimea, poliisi ja Turun kaupungin sisäinen tarkastus. Poliisin ja kaupungin tutkinnat valmistunevat elokuussa.

Valviran loppuraportin mukaan Turun olisi pitänyt ilmoittaa osastolla havaitsemistaan väärinkäytöksistä valvontaviranomaiselle. Kaupungin hyvinvointitoimialan johto on myöntänyt pimittäneensä väärinkäytökset viranomaisilta.

Valviran mukaan Turku jätti G1-osaston ongelmiin puuttumisen ylipäänsä kesken. Lisäksi Turun olisi pitänyt tehdä selkeämpää yhteistyötä poliisin kanssa.

Valvira kuitenkin kiittää Kupittaan sairaalaa hyvästä asenteesta.

– Kupittaan sairaalassa on hyvä asenne, se on tärkeä asia. Siellä ei ryhdytty kieltämään ongelmia tai hyökätty esimerkiksi Valviran havaintoja vastaan, vaikka tilanne on ollut heille varmasti vaikea, Valviran terveydenhuollon valvontaosaston ryhmäpäällikkö Markus Henriksson kertoo lehdelle.

Raportissa sairaalan keskeisimmiksi ongelmiksi listataan muun muassa henkilöstön heikko omavalvonta, huomattava esimiesten vaje ja iäkkäiden muistisairaiden pitkä hoito suljetulla psykiatrisella osastolla, minne he eivät kuulu.

Valviran mukaan tarkastusten myötä kaupunki on korjannut tänä kuluneena keväänä paljon epäkohtia tai tehnyt suunnitelmia hoidon laadun parantamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat