Mainos

Trumpin tuontitullien nostot haukkaisivat ison siivun myös Suomen arvonlisästä

Suomi menettäisi lähes 180 miljoonaa euroa arvonlisää, jos Yhdysvallat korottaa Meksikosta ja Kiinasta tulevan tuonnin tulleja, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuksesta.

Syynä on se, että Suomessa valmistetaan komponentteja, jotka viedään esimerkiksi Kiinaan koottaviksi ja sen jälkeen valmiit tuotteet viedään Kiinasta Yhdysvaltoihin.

– Yhä useampien tuotteiden takana on monimutkaisia ja maailmanlaajuisia arvoketjuja. Näissä ketjuissa tie raaka-aineista komponenteiksi ja lopulta valmiiksi tuotteeksi kulkee usein monien maiden kautta, sanoo Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö tiedotteessa.

Jos Yhdysvaltojen kaavailemat korotukset koskisivat myös EU:sta tulevaa tuontia, olisivat arvonlisän menetykset Suomelle tutkimuksen mukaan puolesta miljardista eurosta yli miljardiin euroon. Laskelmien mukaan jo viiden prosentin korotus aiheuttaisi Suomelle 450 miljoonan euron arvonlisän menetykset ja 15 prosentin tullikorotus jopa 1,2 miljardin euron menetykset.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on useaan otteeseen väläyttänyt tuontitullien ja tariffien nostamista erityisesti Kiinasta ja Meksikosta, mutta mahdollisesti myös EU:sta tulevalle tuonnille. Trumpin tavoite on näin palauttaa työpaikat Kiinasta ja Meksikosta takaisin Yhdysvaltoihin.

Ali-Yrkön ja Etlan tutkijan Tero Kuusen tekemän tutkimuksen perusteella EU:ssa eniten USA:n mahdollisista tullikorotuksista kärsisivät Irlanti, Saksa ja Luxemburg.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Yhdysvaltojen olevan Suomen tärkein vientimaa arvonlisällä mitattuna. Kolmannes tästä viennistä kulkee kansainvälisten arvoketjujen läpi kolmansien maiden kautta.

– Jos USA asettaisi esteitä esimerkiksi Kiinan tuonnille, se johtaisi helposti vastatoimiin aiheuttaen vakavia seurauksia myös Suomelle ja koko EU:lle. Isojen maiden kauppasota ei ole vain kahden kauppa, vaan sivullisetkin kärsivät, Mykkänen sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.