Trumpin sairastuminen uhkaa terveyden lisäksi kannatusta – presidentillä tarve selittää asiat parhain päin: "Hän on selvästi valmis ottamaan maksimaalisia riskejä"

16:15
Maailmanselittäjät starttaa! Aiheena USA:n presidentinvaalit ja Trumpin sairastuminen.

Yhdysvalloissa presidentinvaalitaisto kiihtyy, mutta presidentti Trumpin koronatartunta on todellinen "lokakuun yllätys", jonka vaikutukset vaaleihin eivät ole tiedossa, Maailmanselittäjien asiantuntijaraati pohti Uutisaamussa. Maailmanselittäjät on Uutisaamun uusi osio, jossa käydään läpi maailman ilmiöitä ja uutistapahtumia. 

Presidentti Donald Trumpin voinnista on ollut liikkeellä ristiriitaisia tietoja. Viikonlopun aikana Valkoisen talon lääkärit ovat vakuutelleet hänen voivan hyvin, mutta myös siitä poikkeavia tietoja on tihkunut julkisuuteen.

Viestintä asiasta on näyttänyt ulospäin sekavalta.

– Trumpilla on äärimmäisen kova tarve selittää asiat parhain päin, sanoo Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Yhdysvalloissa on jo vuosikymmenten ajan puhuttu vaalien alla ”lokakuun yllätyksestä”. Aittokosken mukaan tämä on aikaisempiin verrattuna todellinen yllätys.

Neljä vuotta sitten lokakuun yllätys oli julkisuuteen vuotanut nauhoitus, jossa Trump kehuskeli voivansa kouria naisia jalkovälistä.

– Se on tietenkin raju, mutta nyt kun tunnemme Trumpin jatkumoa, se on yksi möläytys lukemattomien sarjassa, Aittokoski sanoo.

Vaalit uhattuna

Myös MTV:n ulkomaan politiikan asiantuntija Risto J. Penttilä on sitä mieltä, että tämä osoittaa Trumpin suhtautuvan edelleen koronaan väheksyvästi, ja yrittää saada uutta vauhtia kampanjointiinsa.

– Hän on selvästi valmis tässäkin asiassa ottamaan maksimaalisia riskejä, jotta pääsee äänestäjille viestittämään, että Amerikka on edelleen vauhdissa ja presidentti vie sitä, Penttilä toteaa.

Jos Trumpin terveys menee huonompaan suuntaan, se voi uhata presidentinvaalien järjestämistä marraskuussa. Aittokosken mielestä vaalien siirtäminen ei ole kansainvälisen yhteisön etu.

– Tässä on niin vakavista asioista kyse, että minä toivon asioiden palaavan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman normaaleille raiteille.

Merkki koronan huonosta hoidosta

Penttilä arvioi, että sairauden paheneminen voi olla Trumpin terveyden ja vaalien lisäksi myös uhka hänen kannatukselleen.

– Silloin ilmenee, että tämä on hoidettu huonosti. Silloin ne eläkeläiset, jotka ovat lähteneet nyt pois koronan huonon hoitamisen vuoksi, eivät tule enää takaisin, Penttilä sanoo.

Uutisaamun uudessa Maailmanselittäjät -osiossa pohditaan maailman menoa asiantuntijoiden ja ulkomaantoimittajien kesken aina maanantaisin kello 7 uutisten jälkeen. Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko keskustelu Trumpin sairastumisesta ja sen vaikutuksesta vaaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja