Trumpin puhe vilisi vääriä faktoja – katso, mitkä kaikki kohdat olivat väärin

Trump julistautui voittajaksi – esitti väitteen vaalivilpistä 0:25
Katso tästä, miten Trump sanoi omasta mielestä voittaneensa, kun ääntenlaskenta oli vielä täysin kesken monissa osavaltioissa.

Istuva presidentti Donald Trump teki pitämässään puheessa useita faktavirheitä, kertovat muun muassa CNN ja Financial Times

Trump väitti muun muassa voittaneensa tiettyjä osavaltioita itselleen, vaikka ääntenlasku oli yhä noissa paikoissa käynnissä. Käänsimme CNN:n ja Financial Timesin faktantarkistusartikkeleista muutamia esimerkkejä: 

Trump sanoi: Miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat äänestäneet meitä tänään, ja hyvin surullinen joukko ihmisiä yrittää riistää äänioikeuden tältä ryhmältä. Ja me emme aio sietää sitä. 

Tämä on väärin. Trump ei puheessaan täsmentänyt, keitä on ”hyvin surullinen joukko ihmisiä”, mutta ”äänioikeuden riistämisestä” Trumpin kannattajilta ei ole todisteita. Demokraatit pyysivät malttia siihen asti, että kaikki äänet saataisiin laskettua.

Trump sanoi: Olimme valmistautumassa suuriin juhliin, olimme voittamassa kaiken, mutta yhtäkkiä se kaikki peruttiin. 

Tämä on väärin. Trump ei ollut ”voittamassa kaikkea”. Tuohon aikaan, kun hän puhui, Trump ja Biden olivat kummatkin voittamassa useita osavaltioita, mutta useiden tärkeiden vaa’ankieliosavaltioiden äänet oli yhä laskematta.

Trump sanoi: Tiedättekö, mitä tapahtui? He tiesivät, etteivät voi voittaa, joten he sanoivat ”mennään oikeuteen”. Olen sanonut tätä siitä asti, kun kuulin, että he aikovat lähettää kymmeniä miljoonia äänestyslipukkeita. 

Tämä on väärin. Läpi kampanjansa Trump on väittänyt ilman todisteita, että postiäänestys (jota laajennettiin koronapandemian takia) johtaisi vaalivilppiin. Hän toisti tämän väitteensä tänään Financial Timesin mukaan. 

Trump sanoi: Me voitimme Georgian osavaltiossa. Hän lisäsi: ”He eivät saavuta meitä. He eivät voi saavuttaa meitä”. 

Tämä on väärin. Tuohon aikaan hänen puhuessaan ei ollut selvää, että hän olisi voittanut Georgiassa. 

Trump sanoi: Mutta mikä tärkeintä, olemme voittamassa Pennsylvaniassa hirvittävällä määrällä (kuulosti, kuin olisi jatkanut lausetta sanalla ”ääniä”, mutta aplodit peittivät hänen puheensa). 

Tämä on väärin. CNN:n mukaan lause on jopa vahvasti harhaanjohtava, sillä vaikka Trump tuolloin johtikin Pennsylvaniassa, oli satojatuhansia ääniä vielä laskematta; ja vieläpä vahvasti demokraattisilta alueilta, kuten Philadelphiasta.

Trump sanoi: Voitamme Michiganin – ja toisti vähän ajan päästä: Voitimme Michiganin. 

Tämä on väärin. Tuolla hetkellä satojatuhansia ääniä oli laskematta osavaltiossa. 

Trump sanoi: Vaalit ovat vilpilliset. 

Tämä on väärin. Ei ole mitään todisteita vaalivilpistä siihen aikaan, kun Trump piti puhettaan. Se, että ääntenlasku on kesken, ei ole vilppiä. 

Lue myös:

    Uusimmat