"Haluan vain löytää 11 780 ääntä" – kuuntele Trumpin skandaalipuhelu, jolla "epätoivoinen" presidentti ehdottaa vaalivilppiä

Presidentti Trump yritti yritti painostaa Georgian osavaltion viranomaisia löytämään hänelle ääniä – katso ote puhelusta 2:53
Presidentti Trump yritti painostaa Georgian osavaltion viranomaisia löytämään hänelle ääniä – kuuntele ote puhelusta!

Donald Trumpin skandaalinkäryisen puhelun julkaisi ensimmäisenä The Washington Post.

Georgian osavaltion republikaaniviranomaisesta Brad Raffenspergerista on tullut demokraattipuolueen kannattajien sankari Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkimainingeissa.

Raffenspergerin maine kasvoi entisestään, kun Washington Post julkaisi hänen ja valtaapitävän presidentin Donald Trumpin välisen puhelinkeskustelun.

Keskustelussa Trump vaatii Raffenspergeria "löytämään" hänelle lisää ääniä.

– Haluan vain löytää 11 780 ääntä, mikä on yksi enemmän kuin meillä on, Trump sanoi puhelinkeskustelussa.

Demokraattipuolueen Joe Biden sai Georgiassa 11 779 ääntä enemmän kuin Trump.

Presidentti Donald Trump aneli Georgian osavaltion viranomaiselta vaaliääniä:"Tarvitsen vain 11 780 ääntä – mitä voisimme tehdä?" 0:46

Jo ennen vaaleja Trump vihjaili demokraattien "varastavan" vaalit. Vaalituloksen ratkettua demokraattien Joe Bidenin eduksi, on Trump liki päivittäin väittänyt vaalitulosta väärennetyksi. Todisteita vaalivilpistä ei ole löytynyt.

– Sinä tiedät mitä he tekivät ja ja sinä et kerro siitä. Tiedätkös, se on rikollista – se on rikollinen teko. Ja tiedätkö, et voi antaa sen tapahtua. Se on iso riski sinulle ja Ryanille (Ryan Germany), juristillesi. Se on iso riski, Trump totesi puhelussa.

Puhelinkeskustelun sisältö on yhdysvaltalaismedioissa tulkittu siten, että Trump yritti saada Raffenspergerin kumoamaan laillisen vaalituloksen laittomin keinoin. 

"Siinä ei ole mitään väärää..."

Tiistaina Georgiassa pidettävissä senaatin uusintavaaleissa ratkeaa se, kumman puolueen haltuun kongressin ylähuone eli senaatti päätyy.

Puhelinkeskustelussa Trump viittasi vaaleihin ja toivoi Raffenspergerin muuttavan vaalituloksen ennen äänestystä.

– Georgialaiset ovat vihaisia, tämän maan kansalaiset ovat vihaisia. Ja siinä ei ole mitään väärää jos sanot, että olet uudelleenharkinnut, Trump ohjeisti Raffenspergeria.

Läpi puhelinkeskustelun Raffensperger kieltäytyi tekemästä vilpillistä yhteistyötä presidentin kanssa.

– No, herra presidentti, haaste on siinä, että sinulla olevat tiedot ovat vääriä, Raffensperger totesi eräässä vaiheessa keskustelua.

"Epätoivon ääni"

The New York Timesin mukaan presidentti Trump on saattanut rikkoa Georgian osavaltion lakeja, jotka kieltävät vaalivilpin ehdottamisen. Trump on voinut syyllistyä myös kiristämiseen.

Yhdysvaltain tuleva varapresidentti Kamala Harris kommentoi Georgiassa järjestetyssä vaalitilaisuudessa Trumpin puhelua.

– Se oli epätoivon ääni, Harris sanoi.

– Kyse oli peittelemättömästä ja röyhkeästä vallan väärinkäytöstä, Harris jatkoi.

Tuleva varapresidentti Kamala Harris kommentoi istuvan presidentin Donald Trumpin puhelua Georgian viranomaisille:"Epätoivoisen puhetta" 0:29

Myös republikaanipuolueessa Trumpin puheluun on suhtauduttu kielteisesti. Esimerkiksi pääosin hiljaisena viime viikot pysynyt, entinen edustajainhuoneen puhemies Paul D. Ryan toivoi, että republikaanit luopuisivat vaalituloksen kumoamisyrityksistä.

– Trumpin kampanjalla on ollut runsaasti mahdollisuuksia haastaa vaalitulos, mutta yritykset ovat kaatuneet todisteiden puutteeseen. Joe Bidenin voitto on täysin laillinen, Ryan totesi.

4.1.2021 8.57 uutista päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat