Mainos

Trumpin hallinto esitteli verouudistuksen: "Suurin veronalennus maan historiassa"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto esitteli keskiviikkoiltana kunnianhimoisen verouudistuksensa. Veroja on tarkoitus laskea sekä palkansaajilta että etenkin yrityksiltä.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin hehkutti uudistuksen olevan suurin veronalennus maan historiassa.

Jos esitys menee läpi, tuloveron korkein prosentti putoaa vajaasta 40:stä 35:een. Esitys myös yksinkertaistaisi tuloverotusta vähentämällä veroluokat seitsemästä kolmeen. Uudet luokat olisivat 10, 25 ja 35 prosenttia.

Uudistus kuitenkin poistaisi joitakin verovähennyksiä, jotka hyödyntävät etenkin rikkaimpia. Esimerkiksi avioparien verovähennys kuitenkin tuplaantuisi. Vähennykset velanmaksusta ja rahan lahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen säilyisivät ennallaan.

Varsinaisen lottovoiton saisi elinkeinoelämä, sillä korkein yritysvero putoaisi 35 prosentista 15:een.

Uudistuksessa myös esimerkiksi kiinteistövero poistuisi.

Talouskasvu ei kuittaa menetettyjä verotuloja

Mnuchinin mukaan esitys on tarkoitus nuijia läpi pikavauhtia. Uudistuksen läpimeno kongressissa on kuitenkin epävarmaa, sillä massiiviset veronalennukset aiheuttaisivat maan budjettiin valtavan alijäämän, mitä myös Trumpin oma republikaanipuolue kammoksuu.

Myös demokraatit vastustavat jyrkästi veronalennuksia kaikkein rikkaimmille.
Asiantuntijoiden mukaan 20 prosenttiyksikön pudotus yritysverotuksessa lisäisi liittovaltion budjetin alijäämää kymmenessä vuodessa yli kahdella biljoonalla dollarilla.

Trump ei esitä konkreettisia toimia katoavien verotulojen synnyttämän alijäämän paikkaamiseen. Hänen hallintonsa mukaan lisääntyvä talouskasvu kuittaisi alijäämän, mutta taloustieteilijät pitävät sitä toiveajatteluna, sillä tutkimukset aiemmista veronalennuksista eivät tue väitettä.

Aiemmin arveltiin, että Trump olisi esitellyt samassa yhteydessä tuontiin kohdistuvan niin kutsutun rajaveron, mutta se ei kuulunut pakettiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.