Trumpin hallinnolta virallinen ilmoitus: Vallanvaihtoprosessi voidaan aloittaa – tappiotaan Trump ei silti myönnä

Presidentti Trump hävisi merkittävän vaaleihin liittyvän oikeusjutun Pennsylvaniassa – haukkui päätöksen tehneen tuomarin 1:29
MTV Uutiset Live: Trump hävisi merkittävän vaaleihin liittyvän oikeusjutun Pennsylvaniassa.

Yhdysvalloissa vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto on ilmoittanut maan seuraavalle presidentille Joe Bidenille, että nykyhallinto on valmis aloittamaan virallisen vallanvaihtoprosessin, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Istuva presidentti Donald Trump ei ole tähän mennessä suostunut myöntämään vaalitappiotaan ja on yrittänyt kääntää tulosta mieleisekseen muun muassa oikeustoimien kautta.

Liittovaltiotason General Services Administration -viraston (GSA) tuore ilmoitus on tähän mennessä lähin myöntymisen merkki, jonka Trumpin hallinto on antanut. CNN perusti tietonsa uutiskanavan näkemään kirjeeseen, jonka viraston johtaja Emily Murphy oli lähettänyt paikallista aikaa maanantaina iltapäivästä.

Tämän lisäksi Trump kirjoitti Twitterissä kertoneensa viraston johtajalle, että prosessi voidaan aloittaa.

Bidenin tiimin mukaan GSA:n ilmoitus on tervetullut ja se kuvailee päätöksen olevan "tarvittava askel" kansakuntaa kohtaavien haasteiden ratkomisen aloittamiseksi, kertoo CNN. Näitä ovat tiimin mukaan muun muassa pandemian kuriin saaminen ja talouden palauttaminen takaisin raiteilleen.

Valkoisen talon henkilökunta yllättyi päätöksestä

Istuva presidentti kertoi tviitissään, että GSA:n johtajana toimiva Murphy on joutunut häirinnän ja uhkailujen kohteeksi.

– En halua nähdä tämän tapahtuvan hänelle, hänen perheelleen tai GSA:n työntekijöille, Trump kertoi.

Trump kuitenkin kertoo tviitissään jatkavansa taistelua ja uskovansa tiiminsä voittavan.

– Tästä huolimatta maamme edun kannalta kehotan, että Emily ja hänen tiiminsä tekevät tarvittavan ensimmäisten protokollien osalta, ja olen pyytänyt tiimiäni tekemään samoin, Trump jatkoi tviitissään.

CNN kertoo kuitenkin, että osalle Valkoisen talon henkilökunnasta GSA:n kirje on tullut täytenä yllätyksenä. Korkea-arvoinen viranomaislähde kertoi uutiskanavalle, että ainakin osa henkilökunnasta kuuli asiasta ensimmäisenä CNN:n kautta.

Uutiskanavan lähteen mukaan henkilökunta aloittaa yhteistyön tekemisen Bidenin siirtymäkauden työryhmän kanssa.

Vaalien jälkeiset kolme viikkoa Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Trump ja hänen lähipiirinsä ovat levittäneet toistuvasti perättömiä väitteitä laajasta vaalivilpistä, jotka myös hallinnon omat viranomaiset ovat torpanneet.

Lisäksi Trumpin kampanja on pyrkinyt oikeustoimin kääntämään tuloksen Trumpin hyväksi useissa vaalimenestyksen kannalta keskeisissä osavaltioissa, joissa Biden vei voiton.

Siirtymätiimi tapaa virastojen edustajia tulevien päivien aikana

Biden arvioi tiedotteessa prosessin aloittamisen olevan elintärkeä askel "sujuvan ja rauhanomaisen vallansiirron" kannalta.

– GSA:n hallintovirkamies on varmistanut tulevan presidentin Joe Bidenin ja tulevan varapresidentin Kamala Harrisin vaalien ilmeisiksi voittajiksi, tarjoten tulevalle hallinnolle resurssit ja tuen, jotka tarvitaan sujuvan ja rauhanomaisen vallansiirron toteuttamiseksi, Biden sanoi tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallan on määrä vaihtua Trumpilta Bidenille 20. tammikuuta.Tulevan presidentin siirtymäkauden tiimin johtaja Yohannes Abraham kertoo CNN:n mukaan viraston päätöksen olevan ratkaiseva hallinnollinen toimi, jotta vallansiirtoprosessi voidaan aloittaa liittovaltion virastojen kanssa.

– Tulevien päivien aikana siirtymäviranomaiset aloittavat tapaamiset liittovaltion viranomaisten kanssa keskustellakseen pandemian vastaisista toimista, saadakseen täyden selonteon kansallisen turvallisuuden intresseistämme, Abraham kertoi uutiskanavan mukaan.

Demokraatit syyttivät virastoa turvallisuuden sabotoinnista

Murphy on AFP:n mukaan kiistänyt toimineensa poliittisen paineen alaisena. Hän oli tähän saakka kieltäytynyt vapauttamasta virastonsa hallinnoimaa siirtymäkauden perustukipakettia Bidenin siirtymäkauden tiimille.

Vaikka vallanvaihto on ollut kulisseissa täydessä käynnissä, ei Biden ole muun muassa päässyt käsiksi tarvittaviin tiedusteluviranomaisten selontekoihin.

Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan demokraattipäättäjät ehtivät maanantaina, ennen GSA:n päätöksen julkistamista, syyttää virastoa kansallisen turvallisuuden sabotoimisesta, koska Bidenia ei ollut varmistettu vaalien voittajaksi.

Murphylle lähetti asiasta erikseen kirjeen ainakin neljä maan kongressissa istuvaa demokraattia, mukaan lukien edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Jerry Nadler, sekä senaatin tiedusteluvaliokunnan varapuheenjohtaja, senaattori Mark Warner.

Michigan vahvisti tuloksensa, Georgia tarkastaa äänet uudelleen

Trump kertoi tviitissään jatkavansa taistelua. Istuvan presidentin lakitiimin pyrkimykset ovat kuitenkin kohdanneet esteitä muutamissa tulokselle keskeisissä osavaltioissa.

Trumpin kampanja muun muassa hävisi sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa tärkeän oikeusjutun Pennsylvaniassa, jossa presidentin edustajat yrittivät estää presidentinvaaleissa annettujen äänten virallisen vahvistuksen.

Yhdysvaltalaismediat ovat sittemmin kertoneet Trumpin tiimin valittavan Pennsylvanian hylkäyspäätöksestä. Asiasta on kertonut muun muassa uutiskanava CBS News.

Yhdysvalloissa Michiganin vaaliviranomaiset vahvistivat maanantaina paikallista aikaa virallisesti Bidenin voittaneen Trumpin osavaltiossa liki 156 000 äänellä. AFP:n mukaan tuloksen vahvistaminen tuonee päätökseensä myös Trumpin pyrkimykset kääntää vaalitulos osavaltiossa toiseksi.

Sen sijaan Georgiassa aloitetaan tiistaiaamuna paikallista aikaa järjestyksessään jo kolmas presidentinvaalien ääntenlaskenta. Uudelleenlaskennan aloittamisesta kertovat muun muassa CNN ja uutistoimisto Reuters.

Ensimmäinen uudelleenlaskenta valmistui viime viikolla. Sittemmin Trumpin kampanja ilmoitti vaativansa taas uutta tarkistuslaskentaa Georgiaan.

Biden on voittanut osavaltiossa kummankin aiemman ääntenlaskennan mukaan. Ensimmäisen uudelleenlaskennan mukaan hän voitti osavaltiossa yli 12 000 äänellä.

Lue myös:

    Uusimmat