Mainos

Trumpin ex-neuvonantaja Manafort vakuuttaa syyttömyyttään eikä suostu yhteistyöhön tutkinnassa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on vakuuttanut olevansa syytön. Manafortia vastaan on nostettu syytteet Venäjä-vehkeilyyn liittyvän tutkinnan yhteydessä. Manafort joutuu oikeuden eteen syyskuussa.

Venäjä-tutkintaa johtava erikoistutkija Robert Mueller on kasannut painetta Paul Manafortia vastaan. Manafort itse ei kuitenkaan ole toistaiseksi suostunut yhteistyöhön tutkijoiden kanssa.

Manafortin entinen liikekumppani Rick Gates puolestaan on ilmoittanut suostuvansa yhteistyöhön. Myös Gates on toiminut Trumpin neuvonantajana.

Läheiset suhteet Ukrainan entiseen presidenttiin

Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitsh tunnettiin Venäjä-mielisenä joskin hänen suhteistaan Putiniin liikkuu vaihtelevia tietoja. Janukovitsh syöstiin kuitenkin vallasta helmikuussa 2014, minkä jälkeen hän pakeni Putinin tuella Venäjälle.

Paul Manafort puolestaan toimi Janukovitshin julksuuskonsulttina tämän valtakaudella, kertoo mm. Washington Post.  

– Manafort tarjosi imagokonsultointia sekä Janukovitshille että hänen puolueensa jäsenille parlamenttivaalien aikaan vuosina 2006 ja 2007. Manafortin tehtävänä oli pehmentää Itä-Ukrainan teollisuuskaupunkien poliitikkojen julkisuuskuvaa, Washington Post kuvailee. 

Työtehtävät jatkuivat noin vuoteen 2012 saakka. Tästä Manafort on saanut lehden mukaan palkkiokseen noin 12,7 miljoonaa dollaria Janukovitshin puolueelta.  

Vehkeilystä epäillyt kampanjapäälliköt

Nyt Paul Manafortia odottaa kaksi eri syytekirjelmää joihin lukeutuu useita eri syytteitä rahanpesusta ja veronkierrosta aina salaliittoon asti. Manafort ei myöskään rekisteröitynyt lain mukaisesti ulkomaiseksi agentiksi työskennellessään Janukovitshille.

Jutun käsittely alkaa 17. syyskuuta.

Manafort toimi presidentti Trumpin kampanjapäällikkönä vaalikampanjan aikana vuonna 2016. Hänet asetettiin pian syytteeseen yhdessä Rick Gatesin kanssa, joka puolestaan toimi kampanjan toisena päällikkönä.

Gatesin epäillään valehdelleen tutkijoille ja vehkeilleen Yhdysvaltoja vastaan. Gates kuitenkin suostui yhteistyöhön tutkijoiden kanssa, mikä vaikuttanee tuomioon.

Moni arveli että Gatesin päätös olisi johtanut siihen, että myös Manafort olisi tehnyt vastaavan sopimuksen. Viime perjantaina Manafort kuitenkin ilmoitti ettei suostu yhteistyöhön ja vakuutti olevansa syytön.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja