Trumpin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort sai lähes neljän vuoden vankeusrangaistuksen – syyttäjän pöydällä oli jopa 24 vuoden tuomio

Trumpin entinen kampanjapäällikkö sai vankeusrangaistuksen 1:17
Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort sai vajaan neljän vuoden tuomion.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on saanut 47 kuukauden eli vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen. Manafort on todettu aiemmin syylliseksi vero- ja pankkirikoksiin.

Rangaistus on merkittävästi lievempi kuin syyttäjät suosittelivat. Syyttäjien ohjeistuksen mukaan sopiva rangaistus 69-vuotiaalle Manafortille olisi ollut 19–24 vuotta vankeutta. Tuomarin mielestä ohjeistus oli "liioittelua".

Virginialainen oikeusistuin totesi viime vuonna, että Manafort muun muassa kätki Yhdysvaltojen veroviranomaisilta kymmeniä miljoonia dollareita, jotka hän tienasi työskentelemällä konsulttina Venäjän tukemille poliitikoille Ukrainassa.

Manafort asianajajineen vetosi tuomariin lievemmän rangaistuksen puolesta.

– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet vaikeimpia vuosia perheelleni ja minulle. Nöyryytetty ja häpeän tunne olisi valtavaa vähättelyä, pyörätuolissa oikeudessa esiintynyt Manafort sanoi CNN:n mukaan.

Vaikka ratkaisu oli odotettua lievempi, kyseessä on toistaiseksi kovin rangaistus, joka Trumpin lähipiiriin kuuluneelle henkilölle on määrätty erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa.

Manafortin toimia on tutkittu osana Muellerin Venäjä-tutkintaa, jossa selvitetään Trumpin kampanjakoneiston ja Venäjän epäiltyä juonittelua vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Virginian syytteet eivät kuitenkaan liity Manafortin toimintaan Trumpin kampanjapäällikkönä.

"Hän eli muutoin nuhteettoman elämän"

Oikeuden mukaan Manafort syyllistyi rikoksiin vuosina 2004–2014 eli ennen Trumpin kampanjaa. Pitkäaikainen republikaanilobbari Manafort aloitti työt Trumpin kampanjassa maaliskuussa 2016. Hän erosi tehtävästä vain muutamaa kuukautta myöhemmin, kun hänen Ukraina-yhteytensä olivat nousseet julkisuuteen.

Manafortin asianajajien mukaan Manafort katuu tekojaan syvästi ja voi huonosti oltuaan yhdeksän kuukautta tutkintavankeudessa. Manafortia ei ole aiemmin tuomittu rikoksesta.

– Hän eli muutoin nuhteettoman elämän, tuomari totesi rangaistusta koskevan käsittelyn aikana.

Syyskuussa Manafort sitoutui avustamaan Muellerin tutkintaa lyhyemmän tuomion toivossa. Marraskuussa Muellerin tiimi kuitenkin kertoi Manafortin valehdelleen tutkinnassa.

Manafortia syytetään lisäksi Washingtonissa erillisessä oikeudenkäynnissä muun muassa rahanpesusta ja valheellisten lausuntojen antamisesta. Siitä tuomiota odotetaan ensi viikolla.  

Lue myös:

    Uusimmat