Trumpin ex-kampanjapäällikköä vastaan nostettiin uusia syytteitä – vain hetki uusimman vankeustuomion julistamisen jälkeen

Trumpin entinen kampanjapäällikkö sai vankeusrangaistuksen 1:17
Video: Trumpin entinen kampanjapäällikkö tuomittiin tällä viikolla jo toista kertaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on saanut noin kolmen ja puolen vuoden lisävankeustuomion. Manafort myönsi viime vuonna syyllistyneensä salaliittoon Yhdysvaltoja vastaan ja oikeuden estämiseen.

Tuomio on Manafortille jo toinen viikon sisään. Viime viikolla Manafort sai erillisessä oikeusjutussa vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen vero- ja pankkirikoksista.

Washingtonilaisen tuomioistuimen tänään antama tuomio oli kaikkiaan 73 kuukautta eli reilut kuusi vuotta. Osa uudesta tuomiosta pannaan kuitenkin täytäntöön yhtäaikaisesti Manafortin aiemmin saaman tuomion kanssa.

Kaikkiaan Manafort sai yli seitsemän vuoden tuomion.

"Ei ole valtion vihollinen numero yksi, muttei myöskään uhri"

Tuomari Amy Berman Jackson totesi tuomitsemisoikeudenkäynnissä, että Manafort ei ole valtion vihollinen numero yksi.

– Mutta ei hän ole myöskään uhri. Ei ole kysymystäkään siitä, etteikö syytetty olisi tiennyt tarkalleen, mitä hän oli tekemässä, Jackson sanoi Washington Postin mukaan.

Manafort on viettänyt useita kuukausia vankeudessa odottamassa tuomiotaan. Hänen terveydentilansa on heikentynyt. Tuomitsemisoikeudenkäyntiinsä hän saapui pyörätuolissa.

–  Olen pahoillani siitä, mitä olen tehnyt, Manafort totesi puheenvuorossaan uutiskanava CNN:n mukaan.

–  Otan vastuun niistä teoista, joiden takia olen tänään täällä. En voi muuttaa mennyttä, mutta voin vakuuttaa, että tulevaisuus on hyvin erilainen.

Uudet syytteet vain hetki tuomion julistamisen jälkeen

Tuomion julistamisen jälkeen presidentti Donald Trump kuvaili Manafortin tilannetta surulliseksi. Hän totesi, että ei ole ajatellut Manafortin armahtamista. Mahdollista armahtamista on spekuloitu aiemmin.

CNN:n mukaan Trump ei kuitenkaan sulkenut vaihtoehtoa kokonaan pois.

Vain hetki tuomion julistamisen jälkeen Manafortia vastaan nostettiin vielä uusia syytteitä New Yorkin osavaltiossa. Häntä syytetään nyt 16 rikoksesta, muun muassa petoksesta.

Kätki kymmeniä miljoonia

Viime viikolla Manafort sai 47 kuukauden eli vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen erillisessä, talousrikoksiin keskittyvässä oikeusjutussa. Virginialainen oikeusistuin totesi Manafort syylliseksi vero- ja pankkirikoksiin jo viime vuonna, mutta tuomio annettiin vasta nyt.

Oikeusistuimen mukaan Manafort muun muassa kätki Yhdysvaltojen veroviranomaisilta kymmeniä miljoonia dollareita, jotka hän tienasi työskentelemällä konsulttina Venäjän tukemille poliitikoille Ukrainassa.

Lyhyt tuomio sai paljon kritiikkiä. Syyttäjien ohjeistuksen mukaan sopiva rangaistus 69-vuotiaalle Manafortille olisi ollut jopa 24 vuotta vankeutta. Virginialaistuomari piti ohjeistusta kuitenkin liioitteluna.

Tuomio ei liity suoraan presidentinvaalien aikaiseen juonitteluun

Paul Manafortin toimia on tutkittu osana erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa, jossa selvitetään Trumpin kampanjakoneiston ja Venäjän epäiltyä juonittelua vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Vero- ja pankkirikoksia koskevat tuomiot eivät kuitenkaan liity Manafortin toimintaan Trumpin kampanjapäällikkönä.

Washingtonilaistuomari muistutti, että myöskään tänään annettu tuomio ei suoraan liity presidentinvaalien aikaiseen mahdolliseen juonitteluun.

Kampanjapäällikkönä vain pari kuukautta

Manafortin matka telkien taa on ollut monivaiheinen. Pitkäaikainen republikaanilobbari aloitti työt Trumpin kampanjassa maaliskuussa 2016 ja yleni kampanjapäälliköksi kaksi kuukautta myöhemmin.

Hän erosi saman vuoden elokuussa, kun New York Times oli paljastanut hänen ottaneen salassa vastaan miljoonia dollareita Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin Venäjä-mieliseltä puolueelta.

Viime syyskuussa Manafort sitoutui avustamaan Muellerin tutkintaa lyhyemmän tuomion toivossa. Marraskuussa Muellerin tiimi kuitenkin kertoi Manafortin valehdelleen tutkinnassa.

Juttua täydennetty kello 23.39.

Lue myös:

    Uusimmat