Mainos

Trumpin Afganistan-strategia ei vakuuta asiantuntijoita – "Ei mitään uutta"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pitkään valmisteltu Afganistan-strategia ei sisältänyt mitään uutta, arvioivat asiantuntijat tiistaina. Trump peräytyi strategiassa aikaisemmista puheistaan vetäytyä maasta. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen hätiköity vetäytyminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät.

Trump ei kuitenkaan kertonut, kuinka paljon lisäjoukkoja Afganistaniin lähetetään. Valkoisen talon lähteet ovat puhuneet noin 4 000 sotilaasta.

– Strategialla tarkoitetaan keinojen sovittamista päämääriin. Mielestäni kuulimme aika paljon päämääristä, mutta vähän keinoista, analysoi Centre for International Security Studies -keskuksen tutkija James Der Derian.

Muutaman tuhannen lisäsotilaan lähettäminen ei Der Derianin mukaan näy missään.

– Olen pahoillani, mutta jos maahan ei lähetetä 300 000 sotilasta, tyhjiö jää paikalleen. Taleban voi odottaa ja uuvuttaa 4 000 sotilasta. He ovat selvinneet paljon pahemmastakin.

Trump ei suunnitelmassaan kertonut joukkojen vetämiselle aikataulua, koska presidentin mukaan siihen vaikuttavat "olosuhteet kentällä, eivät keinotekoiset aikataulut".

– Yhdysvallat ei kuitenkaan määrittele, millaiset näiden olosuhteiden tulisi olla, valitti puolestaan tutkija Javid Ahmad Atlantic Council -ajatushautomosta.

"Me tapamme terroristeja"

Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001. Se jatkaa edelleen maan hallituksen joukkojen tukemista Talebania vastaan, mutta Trumpin mukaan apua ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.

Trump sanoi maansa työskentelevän Afganistanin hallinnon kanssa niin kauan kuin nähtävissä on "päättäväisyyttä ja edistystä".

Trump myös vihjasi, että joskus tulevaisuudessa poliittinen sopimus joidenkin Talebanin osien kanssa voisi olla mahdollinen.

– Joskus, tehokkaiden sotilastoimien jälkeen, Afganistanissa voi ehkä olla mahdollista saada aikaan poliittinen ratkaisu, jossa on mukana elementtejä Taleban-liikkeestä.

Trump lisäsi, että Yhdysvallat ei aio rakentaa yhteiskuntaa Afganistanissa, vaan maan hallinnon tulee ottaa ohjat omiin käsiinsä.

– Me tapamme terroristeja, Trump tiivisti Yhdysvaltojen tehtävän.

"Afganistanista tulee amerikkalaisten hautausmaa"

Sotilasliitto Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille Trumpin suunnitelma kelpasi hyvin. Hän painotti, että Afganistanista ei saa enää koskaan tulla terroristien turvapaikkaa. Myös Afganistanin presidentti Ashraf Ghani iloitsi siitä, että Yhdysvallat pysyy sitoutuneena Afganistaniin.

Talebanien vastaus oli totutun uhmakas.

– Jos Amerikka ei vedä joukkojaan Afganistanista, Afganistanista tulee uusi hautausmaa tälle 2000-luvun suurvallalle, Talebanin edustaja Zabiullah Mujahid sanoi lausunnossaan.

Mujahidin mukaan sota jatkuu niin kauan kuin maassa on yksikin amerikkalaissotilas. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja