Mainos

Trump: Joukkojen hätiköity vetäminen Afganistanista loisi terroristeja hyödyttävän tyhjiön

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan USA:n joukkojen hätiköity vetäminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät. Trump puhui aiheestaan julkistaessaan Yhdysvaltain uuden Afganistanin- ja Etelä-Aasian-strategian.

Trumpin mukaan Afganistanissa ei ole varaa samanlaisiin virheisiin kuin Irakissa, josta terroristit hänen mukaansa valtasivat alueita Yhdysvaltain joukkojen vetäydyttyä.

Trump sanoi Yhdysvaltojen jatkavan Afganistanin hallituksen joukkojen tukemista Taleban-liikettä vastaan. Trumpin mukaan "he eivät kerro miten Afganistanissa tulee elää", koska maan hallinnon tulee ottaa ohjat omiin käsiinsä saavuttaakseen rauhan. Trumpin mukaan USA:n tehtävä on "terroristien tappaminen".

Trump huomautti, ettei Yhdysvaltojen tuki ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan Yhdysvallat työskentelee Afganistanin hallinnon kanssa niin kauan kuin se "näkee päättäväisyyttä ja edistystä".

Trump myös vihjasi, että joskus tulevaisuudessa poliittinen sopimus joidenkin Talebanin osien kanssa voisi olla mahdollinen.

– Joskus, tehokkaiden sotilastoimien jälkeen, Afganistanissa voi ehkä olla mahdollista saada aikaan poliittinen ratkaisu, jossa on mukana elementtejä Taleban-liikkeestä, Trump sanoi.

"Pakistanilla paljon menetettävää"

Trump puhui kovin sanoin Afganistanin lisäksi Pakistanista, joka tarjoaa hänen mukaansa turvasataman rikollisille ja terroristeille. Trumpin mukaan USA lopettaa liittolaisensa tukemisen, jos se ei saa maassa rehottavaa terrorismia kuriin.

– Emme voi enää olla hiljaa Pakistanin turvasatamasta terroristijärjestöille. Pakistan voi hyötyä paljon osallistuessaan toimiimme Afganistanissa. Sillä on paljon menetettävää, jos se jatkaa terroristien ja rikollisten suojelemista.

– Olemme maksaneet Pakistanille miljardeja ja miljardeja dollareita, kun se samaan aikaan tarjoaa paikan juuri niille terroristeille, joita vastaan taistelemme. Sen täytyy muuttua ja se muuttuu välittömästi.

Lähteet: Joukkoja saatetaan lähettää lisää

Puolustusministeri James Mattisin mukaan Yhdysvallat ja useat sen liittolaiset ovat valmiita lisäämään joukkoja Afganistanissa. Valkoisen talon lähteiden mukaan Trump olisi jo valtuuttanut Mattisin lähettämään Afganistaniin 3 900 sotilasta lisää. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa noin 8 400 sotilasta.

Ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Trumpin päätös painostaa Pakistania ja lisätä sotilasoperaatioita Afganistanissa voi auttaa yhdysvaltalaisdiplomaatteja rakentamaan poliittisia ratkaisuja tilanteeseen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.