Trump lisää löylyä Lähi-Idässä – lupaili Iranin mielenosoittajille amerikkalaista tukea

3:59

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo, että Yhdysvallat aikoo tukea Iranissa meneillään olevia hallituksenvastaisia protesteja "sopivana ajankohtana."

Presidentti ei täsmentänyt Twitterissä, millaisesta tuesta mahdollisesti olisi kysymys. Trump kertoi myös kunnioittavansa suuresti Iranin kansalaisia, jotka vastustavat hallintoaan, jota Trump kuvaili korruptoituneeksi.

Satoja ihmisiä on pidätetty Iranissa protesteissa, jotka alkoivat viime torstaina. Mielenosoittajat syyttävät hallitusta Iranin huonosta taloudellisesta tilanteesta ja korruptiosta.

Iranin presidentti Hassan Ruhani on vakuutellut, että hallitus pystyy pitämään protestit kurissa. Maan hallinto on myös vähätellyt levottomuuksien merkitystä. Viranomaiset ovat varoitelleet myös kovemmista otteista, jos protestit eivät laannu.

Myös YK otti tänään voimakkaasti kantaa Iranin levottomuuksiin. YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Raad al-Hussein kehotti Iranin hallitusta kunnioittamaan mielenosoittajien oikeutta ilmaista mielipiteensä.

Hänen mukaansa protestien aikana tapahtuneista kuolemista ja loukkaantumisista tulisi aloittaa riippumaton tutkinta. Komissaari korosti myös, että Iranin turvallisuusjoukkojen tulisi pidättäytyä tarpeettomista tai ylimitoitetuista toimista mielenosoittajia kohtaan.

YK:n mukaan mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut ainakin kaksi ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja