"Trump kulkee kohti tuhoa" ja juuri siksi häntä on syytä pelätä – nämä arvaamattomuuden elementit kutkuttavat Yhdysvaltojen vaaleissa

16:26
Uutisaamussa Maailmanselittäjät ruotivat maailmalla puhuttavat aiheet. Nyt puntarissa Trumpin ja Bidenin vaalikamppailu sekä maskisuositukset Suomessa ja muualla maailmassa.

Yhdysvalloissa demokraattien Joe Biden kasvattaa mielipidemittauksissa etumatkaansa presidentti Donald Trumpiin presidentinvaalien lähestyessä. Asiantuntijat eivät silti vielä julistaisi peliä pelatuksi.

Vuoden 2016 presidentinvaalien lopputulos tuli puskista ainakin niille, jotka luottivat vaaliennusteisiin liian itsevarmasti. Tänä vuonna tilanne tuskin on sama, mutta arvaamattomuuden elementtiä ei voida poissulkea.

– Nyt Trump kulkee kohti tuhoa näissä ennusteissa ja gallupeissa. Juuri silloin tämmöinen tyyppi voi olla vaarallisimmillaan: paniikkitilanteessa on pakko keksiä jotain loppumetreillä, sanoo poliittisen historian dosentti Mikko Majander Helsingin yliopistosta.

Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen toteaa, että nyt on jo nähty kampanjointia epätoivon vimmalla.

– Hän ei käytä maskia, hän kutsuu Valkoisen talon pihalle ihmisiä olemattomilla turvaväleillä kuuntelemaan. Hän on tänään kampanjoimassa, vaikka on kuitenkin vasta sairastanut koronan. Tämä on vaarallista peliä, Makkonen sanoo.

Huomaako kukaan edes Bidenia?

Dosentti Majander huomauttaa, että yleisessä keskustelussa Trump dominoi silti ilmatilaa. Perästäjuoksijan persoona on yhä vahvempi kuin Bidenin.

– Vaalien tylsin asia on se, että demokraatit eivät saaneet ketään innostavampaa hahmoa vetämään tätä hommaa kuin Joe Biden. Kaikki kunnia hänelle, mutta ei hän ole Kennedy, Clinton tai Obama.

Toisaalta, juuri tässä voikin piillä Bidenin "salaisuus".

– Ehkä Biden on valittukin siihen juuri siksi, koska hän on niin mitäänsanomaton, että Trump kompastuu omaan nokkeluuteensa tällaisen ehdokkaan kanssa, joka vain kuuntelee Trumpin mouhottaessa, arvioi MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

Majanderin mukaan Biden ansaitsee mahdollisuuden.

– Tarkoitus ei ole mollata häntä poliitikkona – hänestä voi tulla vaikka kuinka hyvä presidentti, joten annetaan mahdollisuus, dosentti lisää.

Katso koko video Maailmanselittäjien keskustelusta artikkelin alusta!
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja