Pennsylvaniassa on Trump-faneja, joiden mielestä presidentti on rocktähti-supersankari: "Hän on toteuttanut kaikki lupauksensa" – MTV:n raportti kiihkeästä kampanjatilaisuudesta

7:18

Sade ei haitannut, kun presidentti Donald Trump vieraili Allentownissa Pennsylvaniassa. Puolitoistatuntinen tilaisuus oli juuri sitä, mitä yleisö halusi.

Presidentti Donald Trumpin kampanjatilaisuudet käyvät perhetapahtumista. Ainakin, jos katsoo New Jerseyssä asuvaa Kristenia.

Hän on lähtenyt kotoaan yli 150 kilometrin päähän Pennsylvanian Allentowniin osoittamaan tukeaan Trumpille. Kristen sanoo, että turvallisuus, talous ja ulkopolitiikka on parantunut Trumpin aikana.

– Hän on toteuttanut kaikki lupauksensa.

Kristen näkee Trumpin lavalla ensi kertaa. Toisin on Edward X. Youngilla, joka näki Trumpin edellisenä päivänä noin 600 kilometrin päässä New Hampshiressa.

Young nukkui pari tuntia, söi ja ajoi läpi yön nähdäkseen Donald Trumpin uudelleen.

Young, kuten niin moni muukin yleisössä, pitää päässään punaista Maga-, eli Make Amerika Great Again -lippistä. Lisäksi hänen farkkutakistaan roikkuu Trump-aiheisia pinssejä. Hän selvästi fanittaa presidenttiä toden teolla.

– Kaksi viikkoa sitten hän sairasti koronavirustautia. Nyt hän pitää kaksituntisia improvisoituja puheita. Donald Trump on ensimmäinen rocktähti–supersankari-presidenttimme!

Huumoria ja vaivaantumista

Musiikki lakkaa. Ääni kuuluttaa kaiuttimista:

– Hyvät naiset ja herrat! Yhdysvaltojen presidentti Donald J. Trump!

Lee Greenwoodin yltiöpatrioottinen God Bless the U.S.A pärähtää soimaan, ja Donald Trump kävelee yleisömeren keskeltä lavalle.

Trump aloittaa totuttuun tapaan parikymmentä minuuttia myöhässä. Vaikka taivaalta satavat jättimäiset vesipisarat ovat sekoittaa raekuuroon, yleisö ei piittaa. Ensisanoista lähtien Trump vie yleisön mennessään.

Puhe on tuttua Trumpia. Seniili Joe Biden, joka on äärivasemmiston kätyri, verojen nostaja ja koko Yhdysvaltojen öljyteollisuuden tuhoaja. Trumpin tykitys keskeytyy vain, kun yleisö vaatii neljää lisävuotta, Pennsylvanian kuvernööriä Tom Wolfia vangittavaksi tai kun medialle buuataan.

Edellinen kappale vaikuttaa tekstissä tylymmältä kuin itse esitystapa. Trump on oikeasti hauska verratessaan Joe Bidenin gallup-lukemia (50 prosenttia) hänen henkiseen kapasiteettiinsa. Medialle buuatessakaan olo ei tunnu uhkaavalta, sillä niin monelta yleisön jäseneltä irtoaa ironinen hymy.

Vaivaannuttavimpia tilanteita syntyy, kun Trump mollaa Bidenin varapresidenttiehdokkaan Kamala Harrisin naurua, ja yleisö hekottaa mukana. Tai kun tilaisuudessa esitetään Bidenia mollaavia videoita, jotka on selkeästi irrotettu asiayhteydestään.

Ikimuistoinen elämys

Puolitoistatuntinen tilaisuus päättyy, ja yleisö lähtee kampanjapaikalta kylki kyljessä kuin koronapandemiaa ei olisikaan. Mitä yleisölle on jäänyt käteen?

Pennsylvanian Poconossa asuvalle Elenalle tilaisuus oli ikimuistoinen.

– Rakastin sitä. Rakastin paikan energiaa ja ihmisiä täällä.

Elenan mukaan Donald Trumpista tekee hyvän presidentin se, että hän ei ajattele itseään, vaan pitää amerikkalaisten puolta. Allentownin asukas Brendan löytää lisää hyviä syitä pitää Trumpista.

– Hän on keventänyt verotusta, luonut uusia työpaikkoja, puolustanut aseenkanto-oikeutta ja pitänyt Amerikan isänmaallisena.

Brendan toivoo, että Trump valittaisiin jatkokaudelle. Silloin hän voisi jatkaa veronkevennyksiä ja työpaikkojen luomista.

– Trump voisi nimittää vielä neljännen korkeimman oikeuden tuomarin, Brendan sanoo.

Luottoa löytyy gallupeista huolimatta

Trumpin kampanjatilaisuudessa kukaan ei tunnu uskovan, että Joe Bidenilla olisi mahdollisuuksia päihittää istuva presidentti.

Ei, vaikka Bidenin kaula Trumpiin on koko maan mielipidemittauksissa keskimäärin 10 prosenttiyksikköä. Pennsylvaniassakin Biden johtaa keskimäärin noin 5 prosenttiyksiköllä.

– Olen erittäin luottavainen, sanoo New Yorkissa asuva James.

Ghanalaiset sukujuuret omaava James on tummaihoinen. Hän on poikkeus siinä mielessä, että amerikkalaiset mustat äänestävät hyvin voittopuolisesti demokraatteja.

James näkee asian toisin.

– En ajattele asiaa ihonvärien kautta. Kun minulta kysytään, mitä tiedän Trumpista, sanon vain, että olen tehnyt kotiläksyni.

Mitä jos Biden vie potin?

Mitä jos Joe Biden kaikesta huolimatta voittaa presidentinvaalit?

Elena ei tahdo edes ajatella koko asiaa, sillä silloin Yhdysvallat on hänen mielestään tuhon tiellä. Moni sanoo, että Joe Biden voi voittaa vain huijaamalla.

James uskoo, että mikäli Biden valitaan, hänen valintansa hyväksytään.

– Yhdysvallat on niin iso maa. Meidän täytyy näyttää esimerkkiä muille valtioille, että oli tulos mikä tahansa, se pitää hyväksyä. Muuten emme voi sanoa samasta asiasta toisille maille.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja