Mainos

Trump: Kaksi valtiota ei ole ainoa ratkaisu Lähi-idän konfliktiin

Kahden valtion ratkaisu ei ole ainoa tapa ratkaista Israelin ja palestiinalaisten konfliktia, arvioi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump keskiviikkona.

Trump puhui tiedotustilaisuudessa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa toivotettuaan tämän tervetulleeksi Valkoiseen taloon.

– Mietin kahta valtiota ja yhtä valtiota, ja pidän siitä vaihtoehdosta, josta kummatkin osapuolet pitävät. Olen hyvin tyytyväinen siihen vaihtoehtoon, josta kummatkin pitävät. Minulle kelpaa kumpi vaan, Trump sanoi.

– Ajattelin aikani, että kahden valtion ratkaisu vaikutti helpommalta toteuttaa, mutta tosiaan, jos Bibi (Netanjahu) ja jos palestiinalaiset -- jos Israel ja palestiinalaiset ovat tyytyväisiä, minä olen tyytyväinen siihen vaihtoehtoon, josta he pitävät eniten.

Trump huomautti, että myös israelilaisten on osoitettava joustavuutensa rauhanprosessissa. Hän esimerkiksi kehotti Israelia olemaan pidättyväinen siirtokuntien suhteen.

"Tilanne vaikeampi kuin koskaan"

Kahden valtion ratkaisu on ollut Yhdysvaltojen Lähi-idän-politiikan kulmakiviä vuosikymmeniä. Lähi-idän asiantuntija, tutkija Pertti Multanen sanoo, että siitä luopuminen heikentäisi palestiinalaisten asemaa entisestään. Toisaalta hänen mukaansa ratkaisu on muutenkin jäämässä haaveeksi. 

– Israelin siirtokuntarakentaminen on jatkunut vuosikymmeniä ja viime aikoina vielä huomattavasti vauhdittunut. On selvää, että uudenlaisia ratkaisuja on pakko löytää, Multanen sanoo.

Multanen myös kyseenalaistaa sen, kuinka suuret mahdollisuudet Yhdysvalloilla on ylipäänsä vaikuttaa konfliktin ratkaisuun.

– Siihen tarvitaan todennäköisesti kokonaan uudenlainen neuvottelukoalitio, johon kuuluu alueen maita ja uudella tavalla Lähi-itään vaikutusvaltaansa kasvattavia valtioita, kuten Venäjä.

Hän katsoo, että konflikti on hautautunut Lähi-idän muiden kriisien alle. Ne pitäisi ensin ratkaista ja alueellinen tasapaine jotenkin palauttaa.

– Arvioisin, että koko sinä aikana, kun palestiinalaiset ovat 1960-luvulta lähtien kehittäneet omaa kansallista liikettään, tilanne ei ole koskaan ollut näin vaikea.

1:58

Lähi-idän rauha olisi "diilien diili"

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Ville Sinkkosen mukaan Yhdysvaltojen suhtautuminen Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin värittää vahvasti sitä, miten maa nähdään erityisesti arabimaailmassa. 

– Jokin todella radikaali linjanmuutos voisi johtaa siihen, että Yhdysvaltojen perinteiset liittolaiset alueella joutuisivat ainakin välillisesti tuomitsemaan sen politiikan.

Sinkkonen muistuttaa, että Trump on kuitenkin jatkuvasti pitänyt rauhaa esillä puheissaan.

– Trump on puhunut, että Lähi-idän rauha olisi se "diilien diili". Tämän perusteella voisi kuvitella, että hänellä on intressi viedä asiaa eteenpäin: pystyä johonkin, missä kaikki aiemmat presidentit ovat epäonnistuneet. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.