Mainos

Trump määräsi Yhdysvallat irtautumaan TPP-sopimuksesta – kuvasi sitä maan etujen "raiskaukseksi"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksen, jossa hän määrää Yhdysvallat irtautumaan Tyynenmeren maiden kanssa solmitusta vapaakauppasopimuksesta (TPP). 

Viime vuonna allekirjoitettu sopimus ei ole astunut voimaan. Sen ovat allekirjoittaneet Yhdysvaltojen lisäksi 11 Tyynenmeren valtiota. 

– Me olemme puhuneet tästä jo pitkään. Se mitä me juuri teimme, on mahtava juttu amerikkalaiselle työläiselle, Trump kehui allekirjoitettuaan asetuksen. 

Trump vaati Yhdysvaltojen irtaantumista sopimuksesta kampanjassaan. Hän luonnehti sopimusta "työpaikkojen tappajaksi" ja Yhdysvaltojen etujen "raiskaukseksi". 

Trump allekirjoitti myös kaksi muuta määräystä. Toinen niistä jäädyttää liittovaltion hallituksen henkilöstön määrän, toinen rajoittaa maksuja kansainvälisille kansalaisjärjestöille jotka toiminnassaan tarjoavat raskaudenkeskeytyksiä tai edes mainitsevat ne. 

Norminpurkutalkoissa kova tavoite 

Aiemmin päivällä Trump tapasi joukon suuryritysten johtajia ja lupasi heille "massiivisia" veroalennuksia ja sääntelyn rajua karsimista. Trump arvioi yritysjohtajille, että sääntelystä 75 prosenttia voidaan lakkauttaa. 

– Alennamme massiivisesti veroja sekä keskiluokalle ja yrityksille, ja se on massiivisesti. Ja isompi juttu, joka yllätti minut, on se, että me karsimme sääntelyä massiivisesti. Me uskomme, että sääntelyä voidaan karsia 75 prosenttia, ehkä enemmän, mutta 75 prosenttia, Trump selosti. 

Samalla Trump toisti kampanjalupauksensa, jonka mukaan työpaikkoja Yhdysvaltojen ulkopuolelle siirtäville yhtiöille määrätään tuontivero. Trump on vaatinut yrityksiä palauttamaan työpaikat Yhdysvaltoihin. 

Tapaamisessa olivat muun muassa Fordin, Lockheed Martinin, Johnson & Johnsonin, Dellin ja Teslan toimitusjohtajat.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja