Trump haluaa viimeisenä avaruustekonaan lisää ydinvoimaa taivaalle

Vau! Nasa kasvatti retiisejä avaruudessa 0:48
Nasa onnistui kasvattamaan retiisejä avaruudessa.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump halua lisätä ydinvoiman käyttöä avaruudessa. Kyseessä on luultavasti Trumpin viimeinen avaruuteen liittyvä linjanveto.

Asiasta kertovat Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja space.com-sivusto. Suomessa aiheesta on uutisoinut Tähdet ja avaruus -lehti.

Yhdysvallat haluaa käyttää ydinvoimaa avaruudessa muun muassa voidakseen toteuttaa uusia tutkimusmatkoja Mars-planeetalle ja viekin kauemmas. Lisäksi ydinreaktorit sopisivat miehitetyn kuuaseman teholähteiksi.

Ydinvoimaa tarvitaan avaruuden pimeimmissä kolkissa

Avaruudessa ydinvoima on tarpeen erityisesti silloin, kun muut energianlähteet eivät riitä.

Sellaisia avaruuden kolkkia ovat esimerkiksi paikat, jotka ovat liian pimeitä aurinkovoiman käytön kannalta, tai liian kaukana, jotta sinne kannattaisi kuljettaa suuria määriä polttoainetta.

Tähdet ja avaruus kirjoittaa, että esimerkiksi marsmönkijä Perseverance tuottaa jo nyt ydinparistossaan sähköä luonnollisesti hajoavan plutoniumin synnyttämällä lämmöllä.

Pienet plutoniumelementit myös lämmittävät elektroniikkaa monissa luotaimissa.

Nyt esitetyissä suunnitelmissa puhutaan kuitenkin selvästi suuremmasta energian tuotosta, kuten esimerkiksi Kuun pinnalle soveltuvasta pienestä fissioreaktorista.

Myös Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin tiedetään kannattavan ydinvoimaa ainakin maapallon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat