Trump esti kiinalaisvalmistaja Huawein pääsyn maan markkinoille – haluaa pitää verkot ulkomaisilta vihollisilta turvassa

2:17
Video: Huawein johto kiistää jyrkästi vakoiluepäilyt.

Yhdysvalloissa yrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt asiaa koskevan määräyksen. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Päätös saattaa pahentaa jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, sillä sen on tulkittu estävän kiinalaisyritys Huawein pääsy Yhdysvaltain markkinoille.

Trump on aiemmin sanonut, että kiinalainen Huawei saattaa olla Yhdysvalloille turvallisuusuhka, sillä Huawein laitteiden pelätään vuotavan tietoja Kiinalle.

Valkoinen talo ei ole kuitenkaan myöntänyt, että tuoreen päätöksen syy olisi Kiina tai Huawei.

Virkamiesten mukaan Trump haluaa pitää maan verkot ulkomaisilta vihollisilta turvassa. Jo aiemmin Yhdysvallat on kieltänyt Huaweilta pääsyn omien 5g-verkkojensa rakennustöihin.

Huawei kommentoi asiaa sanomalla, ettei päätös tee Yhdysvalloista turvallisempaa tai vahvempaa, vaan se pakottaa yhdysvaltalaiset hankkimaan kalliimpia vaihtoehtoja.

Yhdysvallat varoittanut liittolaisiaan Huaweista

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet kauppakiistojen vuoksi. Monet yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat avoimesti puhuneet sen puolesta, etteivät maan liittolaisetkaan käyttäisi Huawein laitteita. Maaliskuussa Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa Yhdysvaltain hallinnon pyynnöstä.

Kaikki Yhdysvaltain liittolaiset eivät kuitenkaan ole taipuneet Huawei-boikottiin. Tämän takia Trumpin hallinto on aiemmin ajautunut törmäyskurssille eurooppalaisten liittolaistensa kanssa.

Yhdysvallat on esimerkiksi uhannut rajoittaa tiedustelutiedon jakamista Saksan kanssa, ellei maa kuuntele varoituksia. Saksan liittokansleri Angela Merkel on korostanut, että maa päättää turvallisuuttaan koskevista asioista itsenäisesti eikä Saksan hallitus ole sulkenut Huaweilta ovea 5g-verkkojensa rakennuksessa.

Huawei on 5g-verkon rakentamiseen tarvittavien komponenttien johtava toimittaja, jonka hinnat ovat usein kilpailijoitaan halvempia.

Verkkoyhtiö Nokia ja ruotsalainen Ericsson kilpailevat samoilla markkinoilla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja