Trump ei saanut tahtoaan läpi – syytteitä ei hylätä salaisten asiakirjojen vyyhdissä

Trumpin lakitiimi on yrittänyt siirtää tai kumota oikeudenkäyntejä aiemminkin.

Yhdysvalloissa tuomari on evännyt entisen republikaanipresidentti Donald Trumpin vaateet siitä, että häntä vastaan nostetut syytteet salaisten dokumenttien käsittelyä koskevassa oikeusjutussa hylätään. Trumpin puolustuksen mukaan ex-presidentillä oli oikeus säilyttää asiakirjoja lain nojalla. 

Piirituomari Aileen Cannon totesi, ettei kyseessä olevia syytteitä hylätä ennen oikeudenkäyntiä. Cannon kuitenkin sanoi, että asiaa voidaan käsitellä uudelleen oikeudenkäynnin alkaessa.

Tapausta käsitellään Floridan osavaltiossa ja syyttäjänä toimii oikeusministeriön erikoissyyttäjä Jack Smith

Syytteen mukaan Trump muun muassa säilytti hallussaan salattuja asiakirjoja presidenttikautensa jälkeen Mar-a-Lagon asunnossaan ja esti viranomaisten pääsyn asiakirjoihin. 

Trumpia vastaan on nostettu syyte lähes 40 syytekohdassa. 

Trumpia syytetään muun muassa salaliitosta oikeuden estämiseksi, maanpuolustussalaisuuksien säilyttämisestä vakoilulain vastaisesti ja väärien lausuntojen antamisesta. Trump on kiistänyt syyllisyytensä.

Tästä Trumpin oikeudenkäynneissä on kyse 2:10
Katso: Tästä Trumpin oikeudenkäynneissä on kyse.

Syyttäjät ovat esittäneet oikeudenkäynnin alkamisajaksi heinäkuun 8. päivää. Tuomari Cannon ei ole vielä määrännyt oikeudenkäynnin alkamisajankohtaa.

Trump koki myös toisen häviön, kun Georgian osavaltiossa tuomari totesi, ettei hänen vetoomuksensa hänen sananvapauteensa päde tapauksessa, jota oikeuden on määrä käsitellä. Tapaus liittyy Trumpin väitettyyn salaliittoon vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen kumoamiseksi.

Trump menossa joka tapauksessa oikeuteen

Trumpin lakitiimi on pyrkinyt hidastamaan tai kumoamaan entisen presidentin vireillä olevia oikeustapauksia ennen marraskuun alun presidentinvaaleja. Trump on hyvin todennäköinen republikaanien ehdokas. Hänen vastinparinaan nähtäneen demokraattien istuva presidentti Joe Biden

Jos Trump voittaisi vaalit, hänen olisi mahdollista kumota itseään vastaan nostetut liittovaltiotason syytteet.

Trumpin historiallinen, niin kutsuttu hyssyttelyrahaoikeudenkäynti alkaa valamiehistön kokoamisella 15. huhtikuuta. Asiasta päätti newyorkilaistuomari Juan Merchan maaliskuussa. Trumpin lakitiimi yritti saada rikosoikeudenkäynnin alkamista lykättyä, mutta tuomari ei tähän suostunut.

Tapaus liittyy Stephanie Cliffordille vuoden 2016 presidentinvaalien alla maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Clifford tunnetaan myös pornonäyttelijänä käyttämällään nimellä Stormy Daniels. 

Trump on kiistänyt syytteet ja sen, että hänellä olisi ollut intiimi suhde Cliffordin kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvalloissa aloitetaan rikosoikeudenkäynti maan presidenttiä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat