Mainos

"True Finns -ilmiö uhkaa Portugalin tukipakettia"

Johtavat talouslehdet Financial Times ja Wall Street Journal arvioivat, että perussuomalaisten vaalivoitto aiheuttaa lisää vaikeuksia Portugalin pelastuspaketin kokoamisessa.

Wall Street Journal huomauttaa, että perussuomalaisten nousu Suomen hallitukseen voi teoriassa estää kriisimaiden avustamisen. Portugalille rakennettavan takuupaketin edellytyksenä on, että kaikki euromaat ovat siinä mukana. Suomessa paketti vaatii eduskunnan hyväksynnän.

Financial Timesin mukaan Euroopan unionissa mietitään jo keinoja, miten Portugalin lainatakuut voitaisiin hyväksyä ilman Suomea.

Financial Times uumoilee vaikeita hallitusneuvotteluja. Sen vuoksi eduskunnan on vaikea hyväksyä takuita niin nopealla aikataululla kuin on toivottu.

Financial Timesin mukaan perussuomalaisten vaalivoitto kuvastaa kasvavaa vastustusta, jota Portugalille ja muille vaikeuksiin joutuneille euromaille myönnettävät pelastuspaketit nostattavat Euroopan pohjoisosissa.

Perussuomalaisten vaalivoitto on heikentänyt myös euroa. Kurssi on liikkunut aamulla alle 1,44 dollarissa.

Kansan turhautuminen heijastuu tuloksessa

Myös uutistoimisto Reuters tulkitsee vaalitulosta niin, että perussuomalaisten eli True Finns -puolueen rynnistys Suomen vaaleissa on uhka Portugalin pelastuspaketille ja euroalueen luottomarkkinoille.

Eurovastaisen populistipuolueen menestys heijastaa sen mukaan kansan turhautumista: vahvemmat taloudet joutuvat maksumiehiksi heikompien auttamiseksi.

Puheenjohtaja Timo Soini peräänkuulutti uusia neuvotteluja Portugalin tukemisesta. Hän arvioi, ettei EU:n pelastuspaketti nykyisessä muodossaan kestä. Soini sanoi pitävänsä tavoitteenaan, että Suomi maksaa Brysseliin vähemmän.

Reuters uutisoi pääministeri Mari Kiviniemen kertoneen kannattajilleen jo ennen tulosten valmistumista, että keskusta siirtyy oppositioon.

Uutistoimisto raportoi, että kokoomus nousi ensi kertaa Suomen eduskunnan suurimmaksi puolueeksi ja Jyrki Katainen noussee pääministeriksi. Katainen kutsui televisiossa Suomea vastuulliseksi ongelmienratkojaksi.

(MTV3 - STT)

Katso Cyrila Cibulkan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.