Mainos

Trollit höynäyttävät suomalaisia Twitterissä – bloggaaja: ”Tavoitteena lietsoa sekasortoa”

Sosiaalinen media on täynnä trollitilejä, jotka jakavat valeuutisia ja propangaa varomattomille lukijoille.

Sosiaalisessa mediassa levinneet Facebookin valeuutiset ovat puhuttaneet kuluneen syksyn ja talven aikana. Valeuutisia kuitenkin jaetaan jatkuvasti myös ilman Facebookia.

Twitteristä löytyy useita tilejä, jotka ovat levittäneet jopa vuodesta 2014 asti Venäjän valtiollisen mediayhtiön, Russian Todayn, materiaalia suomen kielellä.

Twitterissä huomiota kalastelevien trollien tavoitteena on ”lietsoa sekasortoa ja hajaannusta”, kirjoittaa Jussi Korhonen Isän pikajuna -blogissaan.

Korhonen muistuttaa blogissaan myös vuonna 2014 uutisoidusta Eduskuntavaalit-nimisestä Twitter-tilistä, jolla levitettiin Venäjän valtiollisen mediayhtiön materiaaleja. Russian Today -julkaisu tunnetaan presidentti Vladimir Putinin hallinnon tavoitteita tukevasta propagandasta.

Yllättävää kyllä, Eduskuntavaalit-tili elää yhä edelleen. Lisäksi ohelle on perustettu lukuisia eri nimisiä tilejä, jotka toistavat samoja tviittejä.

Tviittien aiheina ovat muun muassa juutalaisvastaisuus, valtamedian parjaaminen, muukalaisvihamielisyys ja ilmastonmuutosskeptisyys. Trollit ovat levinneet myös sisältöä, jonka mukaan syyskuun 2001 Yhdysvaltojen terrori-iskut olivat juutalaisten salajuoni.

Trollitilien nimet ovat harhaanjohtavia: Eduskuntavaalit, Totuus Suomesta ja Sisäpolitiikka ovat esimerkkejä tileistä, joiden nimien Korhonen epäilee houkuttelevan varomattomia seuraajia.

Tviitit sisältävät linkkejä, jotka vievät usein esimerkiksi valeuutissivustoille tai YouTuben propagandavideoihin.

– Trolliverkoston toiminnan ympärillä leijuu niin vahva mahorkan katku, että sitä ei voi olla huomaamatta. Tiesitkö muuten, että venäläisen mahorkkatupakan raaka-aineena käytettyä tupakkalajiketta kutsutaan myös nimellä palturitupakka? Korhonen kirjoittaa.

– Sosiaalisessa mediassa me hengitämme myös huomaamattamme trollien puhaltelemia palturitupakan myrkkyjä.

 

Lähde: Seurassa julkaistava Isän pikajuna -blogi

***


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja