Luitko somesta koronarokotevalheen? Sen takana oli todennäköisesti yksi 12:sta superlevittäjästä

Päijät-Hämeessä ennätysmäärä koronapotilaita sairaalassa – useat heistä saaneet ensimmäisen rokotteen, ylilääkäri kertoo taustoja 5:27
Päijät-Hämeessä ennätysmäärä koronapotilaita sairaalassa – useat heistä saaneet ensimmäisen rokotteen, ylilääkäri kertoo taustoja

Maaliskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan vain 12 henkilöä on vastuussa suurimmasta osasta sosiaaliseen mediaan julkaistuista koronarokotteesta kertovista valheista. Somejätit eivät kuitenkaan ole onnistuneet valvomaan kunnolla misinformaatiota ja sen levittäjiä, HuffPost kertoo.

Misinformaation superlevittäjät lisäävät jatkuvasti bensaa rokotevastaisten amerikkalaisten liekkeihin. ”Disinformoivana tusinana” tunnettu joukko tuottaa 65 prosenttia somealustoilta löytyvästä rokotevastaisesta misinformaatiosta. Asiaa on tutkinut voittoa tavoittelematon Center for Countering Digital Hate -keskus.

Raportin mukaan kaikkien silmien edessä on toiminut pieni ryhmä yksilöitä ilman lääketieteellistä kokemusta. Henkilöt ovat omat rahalliset intressit mielessään hyväksikäyttäneet somepalveluita väärän tiedon levittämiseen.

Torstaina 13. toukokuuta julkaistussa jatkoraportissa järjestö pyysi somejättejä ottamaan käyttöön järeämpiä toimia misinformaation leviämisen estämiseksi. Yhtiöiden toiminnan puute on raportin mukaan johtanut 29 miljoonaan rokotevastaisen artikkelin katselukertaan.

Yhdysvaltojen kongressin jäsenet ja osavaltioiden syyttäjät ovat pyytäneet Twitteriä ja Facebookia antamaan porttikiellot kyseisille 12 henkilölle. Yhtiöt eivät ole kuitenkaan halunneet antaa porttikieltoja, vaan ovat yrittäneet keksiä muita tapoja vähentää misinformaatiota.

Lue myös:

    Uusimmat