Traktorikauppias Belgiasta huijasi Matilta liki 7 000 euroa – poliisi lopetti tutkinnan liian vähäisenä

Saana myi viiden euron vauvantarviketta, menetti 400 euroa – näin nettimyyjiä huijataan 0:59
KATSO MYÖS: Saana kauppasi viiden euron vauvantarviketta Tori.fi-sivustolla, mutta tuli huijatuksi ja menetti 400 euroa. Näin huijarit käyttävät "kuriiripalvelua" viedäkseen rahasi.

Matti toivoi ostavansa traktorin huippuhintaan ulkomaiselta firmalta, mutta menettikin liki 7 000 euroa huijarille. Nyt hän paljastaa vapaa-ajallaan nettihuijareita ja kertoo, mistä heidät tunnistaa. 

Lahden seudulla asusteleva Matti oli jo pidempään etsinyt itselleen vanhempaa traktoria pihahommiin. 

Haaveissa oli neliveto 80-luvun tietämiltä. Matin kokemuksen mukaan tällaisten etukuormaajalla varustetettujen koneiden hinnat liikkuivat noin 10 000–20 000 euron tietämillä.

– Sellaisille vaikuttaa olevan netissä kova kysyntä. Ihan pihan lumitöihin, pikku hommiin ja harrasteluun olisin halunnut sen traktorin, hän kertoo MTV Uutisille.

Loppuvuodesta 2022 hän näki Facebookin Marketplacessa muutaman lupaavan ilmoituksen, jotka herättivät hänen mielenkiintonsa. 

– Katsoin, että onpas halpoja. Tartuin sellaiseen Deutz Fahr Agroplus 85 -traktoriin.

Traktori kiinnosti niin paljon, että Matti päätti vastata ilmoitukseen. 

Vastaus Belgiasta

Matin viestiin vastasi henkilö, joka kertoi edustavansa belgialaista firmaa nimeltä Machinery Fasquelle. Traktorin piti olla Espoossa. 

Vastaaja kirjoitti Matille pitkät litaniat traktorin tietoja. Viestit olivat suomea, joskin paikoin haparoivaa. 

Matti ei koskaan puhunut henkilön kanssa puhelimessa, kaikki yhteydenpito oli kirjallista. 

Matti googletti firman nimen ja löysi varsin uskottavan näköiset nettisivut.

– Kovasti näytti viralliselta. Oli rekisterinumerot ja osoitteet oli kirjattu. Firman osoite löytyi Brysselistä. 

Matti lupasi ostaa traktorin. 

Sivut katosivat netistä

Myyjä lähetti Matille kauppakirjan allekirjoitettavaksi ja kertoi, että toimitus lähtee käyntiin, kun rahat ovat tilillä. Myyjä sanoi, että traktori toimitetaan Matin pihaan yrityksen perävaunulla 5–6 päivää sen jälkeen, kun kauppakirja on allekirjoitettu ja rahat on maksettu. Kauppahinnaksi sovittiin 6 800 euroa.

– Ajattelin, että no siinä reilu 6 000 euroa menee jos menee. Näytti niin varmalta, että siinä on yhtiö takana ja kaikki, Matti kertoo.

– Minä maksoin rahat tilille ja yhteydenpito lakkasi siihen.

Matti kertoo huomanneensa, että firman sivut näkyivät vielä pitkään netissä tapahtuneen jälkeen, mutta ovat sittemmin kadonneet. 

Hän kertoo olleensa alusta pitäen skeptinen sen suhteen, että traktorin voisi saada niin halvalla.

– Koko ajan minä epäilin sitä, että tämä on huijaus. Olin varautunut, että reilu 6 000 euroa menee ketuille. Oli niin epäilyttävä homma. Hyvännäköinen traktori ja niin edullinen hinta. Jos olisi yksityinen henkilö ollut, en olisi lähtenyt koko hommaan. Oli niin asialliset nettisivut tehty, että ne lisäsivät uskoa toiseen suuntaan. 

Rahojen siirtämisen jälkeen Matti lähetti sähköpostin, jossa hän tiedusteli toimituksen kestoa. Pahat epäilykset vahvistuivat oikeiksi, kun vastausta ei kuulunut. Rahat menivät ja lumet luotiin sinäkin talvena ilman traktoria. 

Poliisi keskeytti esitutkinnan

Matti teki asiasta rikosilmoituksen noin viikko tapahtuneen jälkeen. 

Poliisista ei ollut apua. Matille lähetettiin alkuvuodesta 2023 tieto, että asian esitutkinta on keskeytetty. 

Päätöksessä luki perusteluina muun muassa, että rikoksesta epäillyn henkilöllisyys ei ole selvinnyt, ja että poliisi epäilee heidän toimineen ulkomailla. Poliisi jatkaa, että esitutkinnan jatkaminen edellyttäisi tiedustelujen ja oikeusapupyyntöjen tekemistä ulkomaille.

Tutkinnanjohtaja kirjoittaa päätöksessä, ettei Suomen poliisilla ole toimivaltaa suorittaa esitutkintaa ulkomailla eivätkä monet maat ryhdy kansainvälisissä maksupetosrikoksissa lainkaan toimenpiteisiin, ellei rikosvahinko ylitä tiettyä summaa. 

Tämä kohta poliisin perusteluissa jäi Matille erityisesti mieleen. Matti sanoo, että suklaapatukan varastamisestakin saadaan kotimaassa virkavalta paikalle.

– On niin pieni raha kyseessä ja ulkomailla tekijä, niin ei tämä kiinnosta, hän toteaa.

Poliisi kirjoittaa päätöksessään myös, ettei rahoja todennäköisesti olisi saatu palautettua. Lopuksi poliisi kirjoittaa, että esitutkintatoimenpiteet eivät edellä esitetyillä perusteilla johtaisi syyteharkinnassa syytekynnyksen ylittävään lopputulokseen. 

Matti kertoo olevansa pettynyt poliisin toimintaan. Hän pitää mahdollisena, että tekijä olisi suomalainen ulkomaisesta tilistä huolimatta. 

– En tiedä millainen raha pitäisi olla, että poliisi kiinnostuu. Pitääkö olla 100 000 euroa niin kuin näissä kaiken maailman rakkaushuijauksissa, niin sitten aletaan vähän enemmän yrittämään?

MTV Uutiset ei saanut poliisia kommentoimaan Matin tapausta.

Selviä varoitusmerkkejä

Matti kertoo MTV Uutisille, että huijauksen kohteeksi joutuminen on saanut aikaan muutoksia hänen elämässään. Traktoritapauksen jälkeen hän on "piruuttaan" alkanut tonkia erilaisia nettisivustoja etsiskellen mahdollisia huijauksia.

Matti kertoo aloittavansa huijareiksi epäilemiensä kanssa kirjeenvaihdon paljastaakseen heidät. Hän sanoo huomanneensa tiettyjä piirteitä, jotka yhdistävät huijareita.

Ensimmäinen varoitusmerkki on poikkeuksellisen edullinen hinta. Jos hinta on selvästi alhaisempi kuin muissa vastaavissa ilmoituksissa, kyse on hyvin todennäköisesti huijauksesta.

Hyvin usein huijarit myös lopettavat viestittelyn heti, jos ostaja ilmoittaa haluavansa ensin nähdä myytävän koneen. Tällöin vastaus onkin, että laite sijaitsee jossakin hyvin kaukana ostajan asuinalueelta.

– Epäilyttävät Facebookin myyjät ovat usein rekisteröityneet vasta kuluvana tai viime vuonna ja käyttävät erikoisia nimiä. Kuvat ovat usein sliipattuja ja varmaan netistä napattuja. 

Matti yrittää varoittaa muita lankeamasta huijauksiin ilmiantamalla epäilyttävät ilmoitukset. 

– Jos hyviä koneita ollaan myymässä 5000–6000 eurolla, se on huijaus. Olen kymmeniin ilmoituksiin laittanut viesteihin: Huijaus, huijaus, huijaus. 

Traktorin etsintä jatkuu edelleen, mutta Matti on aiempaa varovaisempi. Hiljattain hän vastasi yhteen uuteen traktorin myynti-ilmoitukseen. Myyjä soitti sitten hänelle perjantai-iltana 23 jälkeen. 

– Hän sanoi, että tehdään heti kauppakirja ja laitat rahat hänen tililleen, ja jos ei ole hyvä, niin saat rahat takaisin. Sanoin, että en kyllä tuohon lähde, olen jo yhdet oppirahat maksanut. 

Matti ei esiinny jutussa omalla nimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi. MTV Uutiset on nähnyt traktorimyyjän lähettämän kauppakirjan ja poliisin asiakirjan, jossa tutkinnanjohtaja ilmoittaa esitutkinnan keskeyttämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat