TPS-tähtihankinta Lauri Korpikoski sairastumisestaan: "Kaikki tapahtui lyhyessä ajassa"

5:22

Kotimaisessa SM-liigassa TPS värväsi itselleen kovan nimen keväällä, kun Lauri Korpikoski allekirjoitti seuran kanssa peräti kuuden vuoden mittaisen sopimuksen. Kesken viime kauden Korpikoski koki terveyshuolia ja lopulta hänellä todettiin IBD-suolistosairaus. Nyt Korpikoski totuttelee elämään kroonisen sairauden kanssa.

IBD:n toteaminen osui viime kevääseen, samaiseen yhteyteen, kun hänen viime kauden seuransa Zürich Lions oli aloittamassa pudotuspelejä.

– Oireita alkoi olla siinä vaiheessa, kun palasin aivotärähdyksen jälkeen takaisin kehiin. Se oli vähän ennen pudotuspelien alkua. Kaikki tapahtui aika lyhyessä ajassa, Korpikoski muistelee MTV Sportille.

– Paino tippui radikaalisti ja pelasimme kuitenkin samaan aikaan. Siinä tuli kova sysäys heti alkuun. Olihan se haastavaa aikaa, Korpikoski muistelee.

Omien sanojensa mukaan Korpikoski oli ”perisuomalainen”, eikä hän hakeutunut välittömästi hoitoon, kun oireet alkoivat.

– Sitä ajatteli niin, että ei tässä mitään, tulen kyllä kuntoon. Sitten ne hälytyskellot rupesivat soida jossain vaiheessa, että ei tämä ole ihan normaalia, Korpikoski kertaa.

– Jälkikäteen kun miettii, niin olihan siinä kaikennäköistä – ei mikään helpoin paikka.

Kesäharjoittelu nollista

Korpikosken mukaan diagnoosin saaminen oli helpotus kaikkien oireiden jälkeen. Sairauden henkinen hyväksyntä oli toinen juttu.

IBD
- Krooninen tulehduksillinen suolistosairaus
- Koskettaa yli 42 000 suomalaista
- Voi olla haavainen paksusuolen tulehdus tai Chronin tauti
- Tyypillinen sairastumisikä 20-35 vuotta
- Suolistosairauksien syy on tuntematon
- Tyypillinen oire on ripuli, pitkittyessään usein veristä

– Kyse on kroonisesta sairaudesta ja tietää sen, että se on jollain tavalla mukana jonkin aikaa. Henkisessä asennoitumisessa menee kuitenkin oma aikansa. Tietysti siinä oli myös se, että oireet eivät ole mitenkään hirveän mukavia. Sitä ajatteli, että ”tuleeko tämä olemaan tämmöistä?” Sitten kun sain lääkityksen ja pääsin parempaan kuntoon, niin kyllä se siitä sitten rupesi helpottamaan.

– Nyt tuon kanssa on pärjännyt jo hyvin, Korpikoski iloitsee.

Korpikosken mukaan yksi murheita aiheuttanut puoli oli kroppa ja sen valmiustila fyysisesti haastavaa lajia varten.

Korpikoski menetti painoaan useita kiloja, mikä vei samalla myös energiatasot hyvin alhaalle.

– Jos olisi ollut niin sanotusti ylimääräistä, niin siinä olisi päässyt kesäkuntoon aika nopeasti. Kun ei ollut, niin se lähti jostain muusta, TPS-hyökkääjä perkaa.

Tämä vaikutti olennaisesti kesäharjoittelun alussa.

– Siinä tuli sellaista henkisen puolen turhautumista. Kun rupesin tekemään normaalia ohjelmaa, jota olen tehnyt joka kesä, niin huomasin, että en pysty vetämään normaaleita viikkoja. Olin kuitenkin tulossa takaisin kotiseuraan ja halusin olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Tärkeä kausi tulossa ja niin edelleen, Korpikoski miettii.

– Siinä sai rukata sitä toimintaa. Oli kuitenkin hyvä, että eteen tuli esimerkiksi pitkä elokuu. Tässä on saanut hyviä harjoituksia alle. On voinut tehdä kaikenlaisia oheisia sun muita. Kyse ei ole NHL:stä, jossa kauden alla se on viikko tai kaksi, kun runkosarja alkaa. Harjoitusleiri on niin lyhyt. Täällä valmistautumisjakso on pidempi ja itselleni se on ollut erittäin hyvä juttu.

– Olen päässyt viikko viikolta parempaan kuntoon. Tässä voi tulla vastaan päiviä, jolloin tulee takapakkeja, mutta se kuuluu tähän. Enemmän kyse on siitä, että yrittää välttää turhautumista. Antaa vähän itselle siimaa. Valmennuksen kanssa on puhuttu siitä, että luotetaan ja uskotaan siihen, että pelipäivänä kuntoni on ihan se 110 prosenttia. Täytyy katsoa sitten, että pitääkö jonakin välipäivänä ottaa vähän enemmän happea. Se on kuitenkin eri asia, enkä näe, että tästä tulee ongelmia pelien suhteen. Uskon, että kaukaloon saadaan täydessä kunnossa oleva ukko.

"Tuonne ei ole välttämättä kiva tulla"

Korpikoski on pyrkinyt ajattelemaan asiaa oppimisen kautta.

– Jos joku peli menee vähän huonommin tai on vaisu viikko jääkiekossa, niin tässä elämässä on aika paljon muutakin sisältöä. Tuossa kuitenkin selvisi se, että kyse ei ole mistään tosi vakavasta. Tuolta suolistosta voi löytyä kaikennäköisiä ikävämpääkin juttua. Tämän kanssa pystyy kuitenkin olemaan.

Lauri Korpikoski
- 32 vuotta
- 609 ottelua NHL:ssä (86+115=201)
- Seurat NHL:ssä: New York Rangers, Phoenix Coyotes, Edmonton Oilers, Dallas Stars ja Columbus Blue Jackets
- Viime kausi Sveitsissä, ZSC Lionsissa (runkosarjassa 19 ottelua, 2+6=8, pudotuspeleissä 16 ottelua 2+4=6)
- Maajoukkueessa olympiapronssia, alle 20-vuotiaiden MM-pronssi
- Sveitsin mestari

Keväällä diagnoosin varmistumisen yhteydessä Korpikoski neuvotteli paluusta TPS:n kanssa. IBD ei ollut kuitenkaan määrittelevä tekijä siinä, että Korpikoski päätti tulla takaisin kotiin.

– Näiden asioiden kanssa pärjää Euroopassa. Ei se siihen vaikuttanut.

– Siinä oli monta monessa. Tuli perhelisäystä ja ylipäätänsä kaikki asiat olivat samassa mietintämyssyssä. Suurin juttu oli se, että missä TPS oli urheilullisesti. Organisaatio on mennyt siihen pisteeseen, että sinne oli helppo tulla, Korpikoski avaa ratkaisuaan.

Tänään 32 vuotta täyttävää hyökkääjää on huhuttu vuosien varrella takaisin TPS:ään useaan otteeseen. Eurooppaan paluun yhteydessä huhut voimistuivat.

Keväällä paluu sinetöityi, kun Korpikoski allekirjoitti kuuden vuoden sopimuksen.

Korpikoski ei lähde kiertelemään paluun yhteydessä. Hän puhuu suoraan siitä, millaisessa tilassa TPS:n kiekkotoiminta on ollut sinä aikana, kun hän on ollut maailmalla.

– Siellä on ollut niitä hetkiä, kun TPS on ollut pohjamudissa. On ollut vähän sellainen olo, että tuonne ei ole välttämättä kiva tulla. Täytyy olla rehellinen, koska kyllä mua se urheilullinen menestyminen kiinnostaa.

– Nykypäivänä TPS:ään on helppo tulla ja varmasti seura vetää ihan nimenä myös. Pelaajat haluavat tulla Turkuun ja he tietävät, että asiat hoidetaan hyvin.

Tällä hetkellä Korpikoski on hyvin odottavaisella kannalla. TPS:n tosipelit käynnistyvät jo tällä viikolla, kun mustavalkoiset aloittavat taipaleensa Mestarien liigan eli CHL:n puolella.

– Mukavaa, että nyt alkaa kunnon rutistus. Jo ennen liigakauden alkua eteen tulee laadukkaita matseja. Tiedossa on kova haaste, mutta mun mielestä me ollaan valmiita vastaamaan siihen. Mielenkiinnolla odotetaan, että mitä eteen tulee, Korpikoski ennakoi.

TPS aloittaa CHL-taipaleensa perjantaina, jolloin ohjelmassa on vierasottelu ruotsalaista Malmötä vastaan. Kyseinen kamppailu on nähtävillä C More Sport 2 -kanavalta sekä cmore.fi-suoratoistopalvelusta. Suora lähetys käynnistyy kello 19.20. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja