Toyotan karkea virhe pakotti Kalle Rovanperän köröttelemään – Ott Tänak irvaili suurtallille: "Ei toiminut"

Ott Tänak palasi kisavoittajaksi – iso helpotus M-Sportille 1:04
Ott Tänak palasi kisavoittajaksi – iso helpotus M-Sportille

Ott Tänak sai pitkästä aikaa kunnon onnistumisen rallin MM-sarjassa.

Tänak saavutti helmikuussa ensimmäisen voittonsa M-Sportin Ford Puma Rally1 -autolla, mutta seuraavaa ykköstilaansa hän joutui odottamaan lähes kahdeksan kuukautta.

Tänak on kohdannut tällä kaudella lukuisia takaiskuja, mutta viikonloppuna Chilessä kaikki palaset loksahtivat viimein paikoilleen. Virolaiskuljettaja otti Chilen MM-osakilpailun voiton lopulta selvällä marginaalilla Hyundain Thierry Neuvilleen ja Toyotan Elfyn Evansiin.

– Tässä kisassa kyse ei ollut lainkaan suorituskyvystä vaan tilanteen hallinnasta, Tänak viittasi rengastaktiikkaan, joka nousi ratkaisevaan rooliin etenkin lauantain erikoiskokeilla.

Tänak onnistui parhaiten rengasvalinnassaan lauantaiaamuna, jolloin hän käytännössä ratkaisi kisan edukseen. Virolaisella oli mukanaan neljä kovaa rengasta kahden pehmeän kumin lisäksi, kun taas Toyotan kaikki kuljettajat luottivat pehmeään rengasseokseen.

Pehmeät renkaat olivat täysin väärä valinta erikoiskokeille, jotka kuluttivat raa’asti renkaita. Useat kuljettajat joutuivat säästelemään renkaitaan, ja esimerkiksi Toyotan Kalle Rovanperän körötteli vain läpi lenkin viimeisen erikoiskokeen, jotta kumit kestäisivät loppuun saakka.

– Lauantaiaamuna meillä oli paras lähtöpaikka, ja muut tallit pelasivat renkaillaan meille vahvat kortit. Siitä lähtien meidän piti vain selvitä loppuun saakka, Tänak sanoi.

Toyotalla on käytössään huomattavasti isommat resurssit kuin yksityistiimin statuksella toimivalla M-Sportilla. Tänak leukaili hieman Toyotan suuntaan kilpailun päätteeksi.

– Luin artikkelin, jossa (Toyotan tekninen johtaja) Tom Fowler kertoi, kuinka moni henkilö työskentelee Toyotalla rengastaktiikan parissa. Tällä kertaa heidän strategiansa ei selkeästikään toiminut.

– Meidän päätöksemme perustui puolestaan siihen, että yritin vain muistella, mitä on tulossa ja sitten menimme ja toivoimme parasta, Tänak naurahti.

Tänakin valitsemat kovat renkaat olivat lopulta oikea valinta.

– Minulla oli sellainen tuntemus, että tienpinnasta tulee todella kova. Ainoa kysymysmerkki oli lämpötila, joka oli siinä rajoilla.

Tänak jatkaa rallin MM-sarjan pisteissä neljäntenä, mutta matkaa kolmantena olevaan Thierry Neuvilleen on vain yhdeksän pistettä.

MM-kausi jatkuu lokakuun lopussa uudella Keski-Euroopan rallilla.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat