Totuus parasta ennen -päiväyksistä: Sorrutko sinä suomalaisten perisyntiin?

Monet suomalaiset sekoittavat ruokien parasta ennen -päiväyksen viimeiseen käyttöpäivään.

Suomalaiset heittävät vuosittain roskiin järkyttävät määrät ruokaa: yhteensä jopa 160 miljoonaa kiloa. Pois heitetystä ruoasta jopa 15 prosenttia on vielä avaamattomassa pakkauksessa.

Ruokajätettä voitaisiin vähentää huomattavasti, jos ihmiset tuntisivat paremmin ruokien pakkausmerkinnät ja luottaisivat omaan arvioonsa Yksi syy ruoan tolkuttomalle pois heittämiselle on nimittäin epävarmuus siitä, onko ruoka vielä syömäkelpoista. Jopa 22 prosenttia kuluttajista kokee vaikeaksi tietää, milloin ruoka oikeasti menee pilalle. Ruokapakkauksissa on erilaisia merkintöjä, jotka antavat vihiä tuotteen pilaantumisesta.

Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa. Tähän päivämäärään saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Tuote on kuitenkin melkein aina käyttökelpoinen vielä pitkään tämän päivämäärän jälkeen. Tässä monet suomalaiset tekevätkin virheen ja pelkäävät päivämäärää kuin ruttoa.

Viimeinen käyttöpäivä on puolestaan tiukempi määre tuotteen pilaantumiselle, ja sitä tulisi noudattaa tarkemmin. Viimeinen käyttöpäivä merkitään helposti pilaantuviin tuotteisiin, kuten liha- ja kalatuotteisiin.

Näitä voit syödä huoletta parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin

1. Kananmunat

Kananmunat voivat säilyä syömäkelpoisina vielä jopa 3-5 viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Kananmunista huomaa helposti yksinkertaisella niksillä, ovatko ne vielä kunnossa vai eivät. Laita kananmuna vedellä täytettyyn astiaan. Jos muna kelluu, tiedät, että se ei ole enää hyvä syötäväksi.

2. Murot

Oikein säilytettynä, eli kuivassa ja viileässä, murot voivat säilyä jopa kuukausikaupalla parasta ennen päiväyksen jälkeen.

3. Säilyketölkkiruoka

Säilykeruoka voi säilyä jopa tuplasti pidempään, kuin tölkkiin merkitty parasta ennen -päiväys väittää. Jos säilytät tölkin viileässä, kuivassa ja pimeässä kaapissa, niin tölkkiruoka voi säilyä syötävänä jopa kolme vuotta parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

4. Pasta

Kuivat ja huoneenlämmössä säilytettävät ruoat säilyvät paljon pidempään, kuin kylmässä säilytettävät tai nestemäiset ruoat. Pasta ei sisällä ollenkaan vettä, joten se säilyy pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Kunhan pasta ei haise tunkkaiselle tai pahalle, niin voit hyvin syödä sen parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua.

5. Leipä

Leipä säilyy huomattavasti pidempään hyvänä, kun sen pakastaa. Tuoreestakin leivästä erottaa helposti, onko se vielä syötävää vai ei. Tarkkaile leivän hajua ja onko leivän pinnassa hometta vai ei.

6. Mausteet

Mausteet eivät varsinaisesti mene pilalle parasta ennen -päiväyksien jälkeen. Niiden maku saattaa kyllä laimentua ajan myötä.

7. Omenat

Vaikka omenoissa ei yleensä pahemmin parasta ennen -päiväyksiä näy, saatat kuitenkin yllättyä niiden pitkästä säilyvyydestä. Säilytä omenoita jääkaapissa pakastepussissa ja pistele pussiin hieman reikiä. Näin omenat säilyvät viikkokausia!

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat