Toto Wolffilta kovia väitteitä Red Bullin sääntöriketutkinnasta: massiivisen kokoluokan "salaisuus" tiedossa

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff väittää, että Red Bull on ollut tutkinnassa epäillystä F1-kulukaton ylityksestä jo kuukausien ajan.

Auto Motor und Sport ja La Gazzetta dello Sport uutisoivat kahden tallin ylittäneen 148,6 miljoonan dollarin kulukaton viime F1-kaudella. Tallit ovat varikkolähteiden perusteella Red Bull ja Aston Martin.

Motorsport.com uutisoi, että Aston Martinin kohdalla uskotaan olevan kyseessä pieni, alle 5 %:n kulukattoylitys, kun taas Red Bullin tapauksessa lähteet viittaavat räikeämpään, yli 5 %:n ylitykseen. 

Mercedeksen tallipomo Toto Wolff on nyt iskenyt vastaan.

– On hauskaa, että Christian sanoo noin, koska he ovat olleet tukinnassa viikkojen ja kuukausien ajan, Wolff sanoi Sky Sportsille.

– Ehkä hän ei puhu talousjohtajansa kanssa.

Wolff esitti tujuja väitteitä.

– Meitä kaikkia on tutkittu ahkerasti, ja ymmärtääksemme yhden tiimin kohdalla rike on pieni, kun taas toinen tiimi on mennyt massiivisesti yli (kulukaton). Sitä on tarkkailtu, se on varikolla avoin salaisuus.

"Jos olet yli 2021, olet yli 2022"

Kansainvälinen autoliitto FIA on julkaisemassa ensi viikolla ensimmäiset taloudelliset luvut talleista viime kauden osalta. FIA:n säännöt mahdollistavat kulukaton ylityksenä rangaistuksen olevan sakoista jopa mestaruussarjasta sulkemiseen.

Wolff penää oikeudenmukaisia tuomiota.

– Oleellinen osa on, että jos olet yli 2021, olet yli 2022. Se tarkoittaa, että sinulla on etu vuoteen 2023.

– Jos on totta, että he ovat hyväksyneet kevyen korin täksi vuodeksi, he saattavat käyttää sitä ensi vuonna. Se on todellinen tapahtumien sarja, jolla voi olla vaikutusta kaikkiin mestaruustaisteluihin.

Wolff alleviivasi, että Mercedes ryhtyi radikaaleihin toimenpiteisiin varmistaakseen, että kulut ovat katon rajoissa. Hän mainitsi esimerkiksi käytettyjen osien käyttämisen ja sen, että Mercedes jättää osan kehitystyöstä tekemättä.

– Olemme irtisanoneet yli 40 henkilöä, joita organisaatiossamme kaivataan kovasti. Oli mammuttimainen projekti pysyä katon rajoissa.

– En tiedä, miten monia kymmeniä miljoonia olemme joutuneet uudelleenjärjestämään ja -prosessoimaan ollaksemme katon alla. Jos joku ei ole tehnyt niin tai on rikkonut rajoja, jokainen miljoona on massiivinen.

Red Bullin Max Verstappen johtaa ylivoimaisesti kuljettajien MM-sarjaa ja Red Bull niin ikään valmistajien kilpailua. Viime vuonna Verstappen oli kuskien ja Mercedes valmistajien mestari.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja