Toteutuvatko Annika Saarikon vetoomukset? MTV Uutiset esitti 11 sähköyhtiölle kysymyksiä tulevan talven laskuista

Miksi halvemman sähkösopimuksen saa soittamalla? Kysymme sähköjen hinnoista Heleniltä 11:51
"Talvi tulee varmasti olemaan tiukka" – MTV Uutiset Live kysyi sähkön hinnoista Heleniltä – katso video!

Sähkön arvonlisänveron alennus siirtyy hintoihin, kertoo 11 suurinta sähkönmyyjää MTV Uutisille. Yhdessä yhtiössä kassa ei kuitenkaan kestä sähkölaskujen maksuaikojen pidentämistä.

Hallitus päätti budjettiriihessä sähkön arvonlisäveron väliaikaisesta alennuksesta 24 prosentista 10 prosenttiin.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vetosi eilen sähköyhtiöihin siinä, etteivät nämä kahmi veroalennusta omiin taskuihinsa, vaan siirtävät sen suomalaisten sähköstä maksamiin hintoihin.

MTV Uutiset kysyi sähköpostitse 11 suurimmalta sähkön vähittäismyyjältä, siirtyykö veroalennus hintoihin täysimääräisesti.

Pullikointia ei kuulunut: Fortum, Vattenfall, Helen, Oomi, Väre, Lumme Energia, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö, Turku Energia, Kymenlaakson Sähkö ja Pohjois-Karjalan Sähkö vastaavat kaikki ”kyllä”.

– Hieman ehkä jopa ihmettelen mediassa käytävää keskustelua tai pelkoa siitä, että sähkönmyyjät eivät siirtäisi tätä veroalea suoraan kuluttajahintoihin, koska meille Vattenfallilla tämä on niin itsestään selvä asia, Vattenfallin liiketoimintajohtaja Taija Sjöblom toteaa.

– Se on itsestään selvää, mutta tämä yksistään ei ole ratkaisu valtakunnalliseen energiakriisiin, jossa taustalla on se, ettei tuotantoa ole riittävästi, Lumme Energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.

Käytännössä veroalennuksen vaikutusta hintoihin on toki vaikea seurata, sillä sähkön hintaan vaikuttavat lukemattomat eri asiat eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla.

Oletettavasti uusien sähkösopimusten hinnat tulevat talvella nousemaan energiakriisin yhä pahetessa, ja veroalennuksen päinvastaista vaikutusta on käytännössä mahdotonta erottaa tästä kehityksestä.

Voiko maksuaikoja pidentää? Ei, kertoo Turku Energia

Ministeri Saarikko vetosi sähköyhtiöihin myös siinä, että ongelmiin joutuvat asiakkaat voisivat saada pidempiä maksuaikoja sähkölaskuilleen.

Turun kaupungin omistamasta Turku Energiasta kerrotaan, ettei mahdollisuuksia maksuaikojen pidentämiseen ole.

– Ei meidän oma kassa riitä, kun joudumme maksamaan omat laskumme, ennen kuin saamme asiakkailta heidän maksunsa, toimitusjohtaja Timo Honkanen kirjoittaa.

Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Pohjois-Karjalan Sähkö aikovat pidentää maksuaikoja.

Vattenfall ja Kymenlaakson Sähkö etsivät parhaillaan lisäratkaisuja talvikuukausien ongelmiin.

– Ymmärrämme kuluttajien tilanteita yksilöllisesti ja olemme valmiita joustamaan, Tampereen Sähkölaitoksen viestintäpäällikkö Riitta Savola kommentoi.

– Tulemme mahdollistamaan selkeästi pidemmän maksuajan niille asiakkaille, jotka sitä tarvitsevat, Vaasan Sähkön viestintäpäällikkö Mikaela Jussila toteaa.

– Selvitämme parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja, miten voisimme helpottaa asiakkaiden tilannetta talvikuukausina, Kymenlaakson Sähkön toimitusjohtaja Aku Pyymäki kertoo.

Oomin mukaan niille asiakkaille, joilla on sähkölaskujen kanssa haasteita, etsitään ratkaisuja. Myös Fortum, Helen ja Lumme Energia vetoavat jo olemassa oleviin joustomenettelyihinsä. Väre sanoo maksumenettelyn olevan aina asiakaskohtainen.

Lue myös:

    Uusimmat