Toscasta sankarikoira – pelasti omistajansa hengen

Ilman labradorinnoutaja Toscaa Nixu Forsbom tuskin olisi enää hengissä. Vasta myöhemmin hän on ymmärtänyt, että koiran outo käytös enteili sairauskohtausta. Joulukuussa Tosca saa Sankarikoiran arvonimen. Titteleitä tai ei, Nixun mielestä jokainen koira on omalle ihmiselleen sankari.

Kello oli vähän yli kahdeksan huhtikuisena aamuna vuonna 2012, kun liikuntavammainen Nixu Forsbom lähti lenkille avustajakoiransa Toscan, viralliselta nimeltään Jummi-Jammin Glenn Close, kanssa. Jostain syystä koira ei toiminut kuten normaalisti.

– Tosca käveli koko ajan vähän eteeni kuin pysäyttääkseen minut. Ajattelin, että onpa outoa. Koira halusi äkkiä takaisin kotiin, jonne palattuamme aloin valmistautua kaupungilla kymmeneksi sovittuun tapaamiseen. Tosca seurasi kotonakin koko ajan vierelläni, mitä se ei ollut koskaan aiemmin tehnyt, Nixu kertoo.

Kun Nixu lähti hakemaan kansiota työhuoneesta tapaamista varten, yhtäkkiä hän ilman mitään ennakko-oireita menetti tajuntansa ja kaatui suorilta jaloilta takaraivolleen.

– Vieressäni kulkenut Tosca yritti pehmentää kaatumista omalla kehollaan. Kun pääni kolahti lattiaan, en enää nähnyt tai kuullut mitään. Tunsin vain, kuinka Tosca tökki minua selästä ja sai siten käännettyä minut kylkiasentoon. En ollut koskaan opettanut sille sellaista.

Tuolloin Nixu ei vielä tiennyt, että hän oli saanut molemminpuolisen keuhkoveritulpan. Lisäksi yksi veritulppa oli kulkeutunut sydämen kautta aivoihin aiheuttaen aivoinfarktin. Pään osumisesta maahan seurasi myös jonkinasteinen aivovamma.

– Tosca kävi painamassa turvapuhelimen hätäpainiketta, josta meni tieto hätäkeskukseen. Pian sen jälkeen avustaja, jonka oli ollut määrä tulla auttamaan kaupungilla asioinnissa, soitti ovikelloani. Tosca, joka ei yleensä hauku, meni nyt haukkumaan ovikelloa.

– Avustaja luuli minun menneen pyykkitupaan tai suihkuun, mutta ymmärsi sitten, etten jättäisi Toscaa yksin. Vasta minuuttien päästä hän löysi kotini avaimen taskustaan ja sisään päästessään Toscan tuulikaapista viestittämästä, että täällä emäntä on. Minä makasin lattialla tajuttomassa tilassa kylkiasennossa. Avustaja vain tukevoitti asentoani – Tosca oli jo hoitanut ensiavun.

Avustajan mennessä ulko-ovelle neuvomaan ambulanssimiehistöä paikalle Tosca tökki tätä kuonolla reiteen kuin sanoakseen: menet väärään suuntaan. Samoin se teki myöhemmin ensihoitajille, kun nämä eivät saaneet Nixusta elonmerkkejä ja lähtivät hakemaan ambulanssista mansetteja. Heidän palatessaan Tosca johdatti heidät taas oikeaan paikkaan.

Ambulanssilla kesti yhdeksän minuuttia ajaa keskussairaalaan.

– Siinä vaiheessa vereni happipitoisuus oli laskenut 23 prosenttiin. Lääkärini sanoi, että jos Tosca ei olisi toiminut niin nopeasti, itsenäisesti ja viisaasti kuin toimi, olisin todennäköisesti menehtynyt.

Itseltä jäi jotain huomaamatta?

Kuusivuotias Tosca tuli merikapteenin koulutuksen saaneen Nixun elämään alun perin toukokuussa vuonna 2010.

– Nilkkani nyrjähti työtapaturmassa laivalla vuonna 2002. Nilkan operoinut lääkäri leikkasi molemmat vasemman jalan hermot poikki. Sen takia toinen nilkkani on täysin jäykistynyt ja liikkuminen hankalaa. En pysty noukkimaan mitään lattialta enkä kurottamaan ylhäältä. Riisuutuminen, ruoan laittaminen, siivoaminen sekä tavaroiden kantaminen on vaikeaa.

Tosca ottaa Nixulta sukat pois jalasta, avustaa housujen riisumisessa, hakee postin, availee ovia ja kaappeja sekä kantaa ruokakasseja kotiin. Sen selkään kiinnitettävään reppuun voi laittaa vaikka muutaman maitotölkin.

– Vaikka Tosca on virkakoira, joka tekee töitä kanssani 24 tuntia vuorokaudessa, päätin heti sen saadessani, että haluan antaa sille kaikki mahdollisuudet harjoittaa omia viettejään. Tosca on ensimmäinen avustajakoira, joka on suoriutunut liikuntavammaisen ohjaamana noutajien taipumuskokeista. Lisäksi se on suorittanut palveluskoirien BH-kokeen. Toscan mielenvirkeyden vuoksi opetan sille kaikkea mahdollista: kuinka ottaa takki pois, miten avata vetoketju, kuinka laittaa vaatteita pesukoneeseen ja koneesta pois, miten käyttää valokytkintä…

– Uskon, että runsaan yhdessä touhuamisen ansiosta Tosca osasi ratkaisevalla hetkellä toimia itsenäisesti niin, että pelasti henkeni. Kun on koko ajan tekemisissä ja oppii tuntemaan toisensa täysin, koira varmaan aistii, jos jokin ei ole kunnossa. Ehkä en itse huomannut silloin aamulenkin aikana jotakin päivänselvää asiaa, kenties olen puhunut jotenkin hassusti tai hikoillut oudosti. Koulutetut hypokoirathan esimerkiksi haistavat diabeetikosta alhaisen verensokerin – ehkä Tosca osasi samalla tavalla arvioida, että jotain tulee tapahtumaan.

"Jokaiselle oma koira sankarikoira"

Nixu oli kuukauden tehohoidossa sairaalassa. Tosca kävi osastolla useamman kerran.

– Nyt huomaan, että tapahtunut on jättänyt koiraan jonkinlaisen jäljen. Se tarkkailee tekemisiäni koko ajan hirveän tarkasti ja seuraa joka huoneeseen, jää jopa suihkussa ollessani oven viereen odottamaan.

Joulukuun 15. päivä Tosca palkitaan Helsingin Messukeskuksessa Kennelliiton myöntämällä Sankarikoiran arvonimellä.

– Minulle henkilökohtaisesti Tosca on aina ollut sankarikoira, mutta on hieno juttu, että se näin virallistetaan. Toscaa ei voi korvata kukaan tai mikään muu. Oli se missä tahansa, se kulkee aina sydämessäni elämää suurempana koirana, niin rakkaana kuin olla ja voi.

– Tämä on vain meidän tarina, mutta kyllä kotikoiratkin osaavat tehdä vaikka mitä temppuja ja aistia ihmisistä asioita. Vaikka Tosca saa nyt Sankarikoiran arvonimen, niin olen sitä mieltä, että jokaiselle ihmiselle oma koira on sankarikoira.

Kuvat: Nixu Forsbom

Lue myös:

    Uusimmat