Mainos

Video: Torniossa pyritään ”yhden kosketuksen periaatteeseen”: Kuulustelut saman tien

Tornion järjestelykeskuksen toimintaan on käynyt tänään tutustumassa sekä kreikkalaisia poliiseja että  Frontexin eli Euroopan rajaturvallisuusviraston väkeä.

Nopeasti pystyyn pantu järjestelykeskus kiinnostaa maita, joissa turvapaikanhakijoiden tulvaa ei ole saatu hallintaan.

- Heitä kiinnostaa se, miten nopeasti täällä on saatu viranomaisyhteistyöllä asiat hallintaan. Myös yhteinen tietojärjestelmä kiinnosti, eli poliisin tietoihin on myös tullilla ja rajavartiolaitoksella pääsy- ja kirjaamisoikeus ja sieltä pääsee myös maahanmuuttoviraston järjestelmään, kertoo rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisilaitokselta.

Uusin uudistus järjestelykeskuksessa on niin sanottu ”yhden kosketuksen järjestelmä”. Se tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijat pyritään paitsi rekisteröimään, myös kuulustelemaan jo järjestelykeskuksessa.

- Normaalistihan tuo kuulustelu tehdään vasta myöhemmin, eli vastaanottokeskuksesta kuljetetaan tulijat paikallisille poliisilaitoksille kuulusteluun. Tätä pitää yleensä odottaa kuukauden verran, eli tämä helpottaa painetta muualla Suomessa, kertoo Koskela.

Tiukentunut valvonta toi muitakin rikoksia esille

Tiukentunut rajavalvonta on lisännyt myös muiden rikosten ilmituloa. Laittoman maahantulon järjestämisiä on tullut ilmi jo kaksitoista, lisäksi on langetettu sakkoja valtionrajarikoksista.

-Mutta, myös toistakymmentä huumejuttua, lisäksi nuuskajuttuja on tullut esiin aika paljon, kertoo Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä.

Myös rattijuoppoja on jäänyt rajalla kiinni, mikä hiukan yllättää tullijohtajan.

-Onhan se yllättävää nyt, kun valvonta on näin näkyvää, kertoo Heikkilä.

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt ja pudonnut viime päivinä jo alle kahteen sataan. Tämä on helpottanut viranomaisten painetta.

-Me olemme voineet jo vähentää hiukan väkeä rajalta, kertoo rajavartiolaitoksen yleisjohtaja Markku Kohonen Torniosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.