Usean vuoden piina: Nainen menetti näkönsä piilolinssien vuoksi

Kun Irenie Ekkeshisin silmää alkoi kirvellä, hän ajatteli sen menevän ohi hetkessä. Näin ei kuitenkaan käynyt. Ajan myötä kipu silmässä paheni ja johti lopulta näön menetykseen. Useamman vuoden piina sai alkunsa piilolinsseistä.

Tammikuisena lauantaiaamuna vuonna 2011 Irene Ekkeshis huomasi herätessään oikean silmänsä vuotavan. Hän ei kuitenkaan huolestunut, vaan ryhtyi hoitamaan oiretta silmätipoilla.

– Ajattelin, että minulla on pieni infektio, joka menisi ohi maanantaihin mennessä. Mutta illalla en voinut mennä enää edes keittiöön, sillä fluoresenssi valo oli minulle liian kirkas. Se oli tuskallista, nainen muistelee.

– Järkytyin ja pelästyin, sillä olin kadottamassa näköni oikeasta silmästä. Se oli kuin olisin katsonut sumuisen kylpyhuoneen peilin läpi. Pystyin näkemään värejä ja muotoja, mutta en paljon muuta.

Oireiden pahennettua Ekkeshis hakeutui silmäsairaalaan, jossa hänelle diagnosoitiin vakava silmien tartuntatauti Acanthamoeba Keratitis (AK). Akantameban aiheuttama sarveiskalvotulehdus on vesijohtovedessä, merivedessä ja uima-altaissa elävien mikro-organismien aiheuttama. Suurin osa todetuista tapauksista liittyy piilolinssien käyttöön.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– En ollut käynyt suihkussa tai uimassa linssien kanssa, mutta sain tietää, että jopa käsien riittämätön kuivaus ennen piilolinssien käsittelyä voi aiheuttaa tämän, Ekkeshis kertoo.

Kaksitoistavuotiaasta saakka piilolinssejä käyttänyt nainen kertoo, ettei hänelle ole koskaan ollut mitään ongelmia niiden kanssa ennen kuin nyt, lähes parikymmentä vuotta myöhemmin.

Kaksi epäonnistunutta elinsiirtoa

Aluksi lääkärit määräsivät Ekkeshisille annettavaksi silmätippoja joka tunti. Lääkärit uskoivat varhain todetun infektion paranevan muutamassa viikossa. Lääkkeet eivät kuitenkaan tehonneet odotetulla tavalla ja kipu lisääntyi entisestään.

– Kipu paheni infektion edetessä. Ajoittain se oli sietämätöntä ja sitä oli lähes mahdotonta kontrolloida, vaikka söin voimakkaita särkylääkkeitä, nainen kertoo.

Kipu oli lopulta niin voimakasta, että nainen joutui luopumaan työstään matkanjärjestäjänä. Vasta kuukausien kuluttua lääkärit alkoivat saada tartunnan hallintaan ja kipu lievittyi. Vaikka tartunta saatiin lopulta hallintaan, naisen oikean silmän sarveiskalvo oli vahingoittunut peruuttamattomalla tavalla.

Saadakseen näkönsä takaisin, vuonna 2013 Ekkeshisille suoritettiin sarveiskalvonsiirto. Kaikki näytti sujuneen hyvin, kunnes kymmenen päivän kuluttua nainen huomasi näkönsä sumentuneen uudelleen. Lääkärissä naisen pahin pelko varmistui; tartunta oli siirtynyt myös uuteen sarveiskalvoon.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vuotta myöhemmin Ekkeshis suoritettiin toinen sarveiskalvonsiirto. Jokin meni kuitenkin vikaan, ja nainen menetti näkönsä lopullisesti oikeasta silmästään. Naisen on ollut pakko sopeutua elämään vain yhden näkevän silmän kanssa.

– Jos aion aterioida ystävien kanssa, yritän istua lähellä seinää, jotta voin nähdä kaikki. Mutta joskus ihmiset närkästyvät, kun törmään heihin julkisissa liikennevälineissä, sillä en näe oikealle puolelleni, nainen kertoo.

Nainen haluaa jakaa kokemuksensa, jotta yksikään ei joutuisi kokemaan samaa kuin hän. 

– Neuvoni on yksinkertainen. Älä koskaan anna piilolinssien päästä kosketuksiin veden kanssa suihkussa, uimassa tai pesun yhteydessä, Ekkeshis kiteyttää. 

Lähde: BBC

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja