Topi Raitanen: "Pitäisi olla porukassa, joka taistelee mitalista"

2:02
Katso Topi Raitasen haastattelu MTV Urheilun kanssa tästä.

Loikka viimeisen esteen yli, vilkaisu vasemman olkapään yli taakse ja hölkäten maaliin. Estejuoksija Topi Raitanen selvitti alkuerän ongelmitta ja pystyi hölläämään lopussa, kun miesten 3 000 metrin estejuoksun EM-finalistit selvitettiin tiistaina puoliltapäivin Münchenissä.

Menikö juoksu suunnitelman mukaan?

– Finaalipaikka oli tavoitteena, ja sen sain, tyytyväisen oloinen juoksija vastasi.

Raitanen viipyili juoksussaan joukon hännillä, tarkkaili tilannetta ja pysyi lopulta irronneen kärkijoukon perässä. Hyvävoimainen juoksija otti esteet varovasti ja kompuroinnit välttäen ja saavutti lopulta erän viidennen sijan. Se vei finaaliin, eikä aikavertailuja tarvinnut jännittää.

Raitasen aika 8.33,51 olisi ollut kovaa tavaraa myös aikavertailuissa. Hän oli kahdesta alkueräryhmästä 11:nneksi nopein.

– Tänään vaati tällaisen työn. Katselin porukan takana, mitä tapahtuu. Sitten nousin jälkimmäisellä puoliskolla lähemmäs keulaa. Katsoin, että viiden parhaan joukko on omien silmien edessä, eikä takaa tulee kukaan ohi.

– Neljä erottui aika hyvin. Viisi, kuusi ja seitsemän olivat hajallaan. Nousin viidenneksi, ja turvaväliä oli parikymmentä metriä.

Kesän parhaat jalat odottavat

Raitanen kuvaili vauhtia "lömpsyttelyksi". Hidas vauhti piti porukan pitkään kasassa ja loi ruuhkaa esteille.

– MM- ja olympiakilpailuissa on kovempi vauhti, mutta EM-kilpailuissa menee esteillä härväilyksi, kiihdyttelyksi ja jarrutteluksi. Siksi nousin lähemmäs keulaa jälkimmäisellä puoliskolla, että saan otettua rauhallisemmin esteet, Raitanen avasi.

Münchenissä oli kuuma keli, joka yllätti vähän Raitasenkin.

– Oli yllättävän kuuma. Verryttelykentällä oli ok, mutta lämpö iskee, ja tuossakin vauhdissa moni tippui.

Finaali on perjantai-iltana.

– Finaalissa pitäisi olla parhaimmillaan ja porukassa, joka taistelee mitalista. Tiivis pakka on ja pitää olla pelipaikoilla, kun alkaa tapahtua.

Kahden välipäivän suunnitelmat ovat selkeät.

– Pari kertaa päivässä kevyt lenkki, syödään ja nukutaan. Aktiivista palautumista ja hengennostattamista perjantaita kohti. Jos olisi vain yksi välipäivä, sopisi se kovakuntoisimmille kavereille, jotka palautuvat nopeimmin. Nyt kaikki saavat täyden vireen päälle ja uskon saavani kesän parhaat jalat kisaan.

Ylälaidan videolta pääset kuulemaan, mitä Raitanen sanoi kilpakumppaneistaan finaalia ajatellen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja