Top5 tärpit Tel Aviviin

26:49

Israeliin hurahtanut sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt kertoo, että Tel Aviv on kaupunkina designin ja arkkitehtuurin edelläkävijä, jonne kaikki näyttelyt tulevat ensimmäisenä.  Blomstedt antoi tärppejä Tel Avivin matkalle Studio55.fi-ohjelmassa.

1. Bauhaus-kortteli

Tel Avivin Bauhaus-kortteli on Unescon suojelukohde. Sitä alettiin rakentaa Israeliin 1930-luvulla, kun osa Saksassa asuneista juutalaisista arkkitehdeistä oli muuttanut Tel Aviviin.

– Joka ikinen kerta, kun käyn Tel Avivissa – ja käyn siellä melkein vuosittain – otan kuvan samoista Bauhaus-korttelin rakennuksista, naureskeli sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt Studio55.fi-ohjelmassa.

– Ei voi kuin ihailla niitä mittasuhteita ja arkkitehtuurin eleetöntä kieltä.

Kauniista mutta käytännöllisestä arkkitehtuurista näkyy, että valoa on Tel Avivissa häiriöksi asti. Bauhaus-talot on suunniteltu niin, että myös varjoa on riittämiin.

2. Jaffa

Jaffa on tuhansia vuosia vanha kaupunki, jonka yhteyteen Tel Aviv syntyi. Kaikki ihmiset eivät enää mahtuneet Jaffan muurien sisään, joten kaupungin täytyi laajentua.

– Jaffa on hyvin mystinen, hieno vanha arabikaupunki. Siellä on hurmaava kalasatama, joka on edelleen aktiivinen, ja vanhat kujat ja basaarit, Blomstedt maalaili.

Tel Avivissa juutalais- ja muslimiväestö elää rinnakkain. Blomsedt kuvaileekin Tel Avivia kulttuurien sulatusuuniksi, jossa ihmiset ovat avuliaita ja suvaitsevaisia.

3. Uusi satama

Tel Avivin uudella satama-alueella on lukuisia ravintoloita ja putiikkeja sekä Tel Avivin kuuluisan yöelämän keskus. Pelkkä kävely alueella on elämys.

– Siellä on tehty puusta dekki, jonka päällä kävellään, ja joka aaltoilee meren mukaan. On ihana tunne kävellä siinä.

Rantaa kannattaa koluta muuallakin kuin modernin uuden sataman alueella, sillä suuri osa Tel Avivin vanhemmista rakennuksista ja arkkitehtuurista on rannan puolella. Tel Aviv laajenee nopeasti ja kun siirrytään kauemmaksi rannasta, kaupunkia hallitsevat pilvenpiirtäjät ja moderni arkkitehtuuri.

4. Ravintola Taizu

Tel Aviv on ravintoloiden kaupunki. Kaikki ruoka on tuoretta lähiruokaa ja suuri osa luomua. Ruokaa on tuotettu kibbutzseilla luonnonmukaisesti  jo ennen kuin luomusta tuli trendi. Erityisesti Blomstedt suosittelee ravintola Taizua.

– Sisustus on huikea ja ruoka uskomatonta. Se on sellaista modernisoitua aasialaista, vähän kuin Helsingin Gaijinissa, Blomstedt selitti.

– Israelissa on paljon uusia ravintoloita, joiden chefit ovat tulleet Kaliforniasta tai Euroopasta. He ovat tuoneet tullessaan modernia, uutta keittiötä.

5. Kahvila Manta Ray

Alma Beach -rannalla hiekka on puuterimaista ja valkoista. Rannalla on myös kehuttu kahvila Manta Ray.

– Se on aamiaispaikka ja aivan ihana, kun aurinko nousee. Siinä on vaan meri ja hiekka edessä, Blomstedt selittää.

– Se on yksi niitä paikkoja, joissa kyllä kannattaa käydä.

Juttua on muokattu 9.10. klo 12:10. Kaisa Blomstedt ei ole arkkitehti vaan sisustusarkkitehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja