TOP 5: Näissä tilanteissa on lupa olla itsekäs

Etenkin kun on puhe parisuhteesta tai ystävyydestä, ei itsekkyyttä pidetä usein juurikaan hyveenä, sillä toisten huomioimisen ja arvostuksen koetaan usein kärsivän siitä, että itsekkäät ratkaisut ohjaavat elämää. Aina itsekkäistä ratkaisuista ei kuitenkaan todellakaan tarvitse potea huonoa omaatuntoa.

Vaikka itsekkyyttä pidetään kumppanien tai ystävien välillä usein myrkkynä, on tärkeää pitää mielessä, että tietyissä tilanteissa terve itsekkyys on vain hyvästä. AVA kokosi yhteen tilanteet, joiden tullessa eteen on turha potea itsekkäitä ratkaisuja, sillä myös itsekkäillä ratkaisuilla kuuluu jokaisen itseään arvostavan ihmisen elämässä olla oma paikkansa.

1. Parisuhde

Tunteet, joita oma kumppani herättää – tai pahimmillaan ei herätä – on jokainen velvollinen ottamaan itsekkäästi huomioon. On tärkeää pitää mielessä se, että parisuhteessa olo on tärkeää tuntea mukavaksi, vaikka se tarkoittaisi sitä, että kumppani joutuu esimerkiksi kuulemaan asioita, jotka saattavat pahimmillaan satuttaa tai muuttaa tilanteita, joissa toinen on tuntenut olonsa mukavaksi.

2. Ystävyyssuhteet

Ystävyyssuhteet muuttuvat aika ajoin raskaiksi. Jos ystävyys imee pitkän aikaa kaiken energian toiselta osapuolelta, on jokainen itselleen ottamaan etäisyyttä ja heittäytymään itsekkääksi, sillä ystävyyden ei kuulu olla yksipuolista. On tärkeää pitää mielessä se, että ystävyyden on tärkeää sekä ottaa ja antaa – eikä yksinomaan ottaa. Tosiystävä osaa ottaa myös tilanteen niin vaatiessa itsensä huomioon ja vetää rajansa.

3. Oma keho

Jokaisen oma keho on pyhättö, jota koskevia ratkaisuja on tärkeää tehdä itse, vaikka se vaatisi ajoittain itsekkäitäkin toimia. Esimerkiksi seksin harrastaminen – tai harrastamatta jättäminen – on päätös, joka jokaisen on kerta toisensa jälkeen syytä tehdä itsekkäästi omia tunteitaan ja halujaan kuunnellen, piittaamatta siitä, mitä mieltä joku muu on.

4. Tulevaisuus

Vaikka kumppanilla tai lähipiirillä olisi sanansa sanottavana tulevaisuudensuunnitelmista, joista heille kertoo, on tärkeää pitää mielessä, että merkitystä on eniten sillä, että tulevaisuudestaan päättävä itse seisoo ratkaisujensa takana. Kenenkään ei tulisi oman hyvinvointinsa nimessä rakentaa tulevaisuuttaan sellaisten asioiden varaan, jotka joku muu on suunnitellut, vaan luottaa itsekkäästi myös omiin intuitioihinsa. On tärkeää pitää mielessä se, kuka ratkaisujen kanssa todella tulevaisuutensa viettää.

5. Vapaa-ajan viettäminen

Jokaisella on omat mieltymyksensä vapaa-ajan viettämisen suhteen ja on tärkeää, että omia mieltymyksiään varjelee, vaikka se vaatisikin joskus itsekkäitä toimia. Jokaisella on lupa silloin tällöin varata omaa aikaa, jolloin keskittyä niihin asioihin, jotka tuntuvat elämässä mieluisimmilta – eikä silloin ole syytä potea huonoa omaatuntoa.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja