Tongalla pelätään nyt kriisiavustajien tuomaa "koronatsunamia" – eikä se ole suinkaan ainoa huoli

Tsunamin tuhojen keskellä painiva Tonga pelkää koronaa – avunantaminen vaikeaa 7:19
Tällaista apua Tongalla nyt tarvitaan.

Ensimmäiset avustuslennot ovat saapuneet merenalaisen tulivuorenpurkauksen ja sen aiheuttaman tsunamin kurittamaan Tongaan Tyynellämerellä.

Australiasta ja Uudesta-Seelannista saapuneet sotilasrahtikoneet laskeutuivat torstaina lentokentälle, jonka kiitotie saatiin puhdistettua monen sentin tuhkakerroksesta.

Apua aiotaan lähettää tulevina päivinä myös meriteitse. Uuden-Seelannin aluksen odotetaan saapuvan perille perjantaina mukanaan muun muassa suolaa vedestä poistava laitos.

– Tässä on ollut huolena, tuleeko uusia purkauksia ja vaikuttaako se tilanteeseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että apua aletaan saada perille, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski kommentoi MTV Uutiset Liven lähetyksessä torstaina.

Pelkona "koronatsunami"

Tongalaisten pelkona on ollut myös avustustyöntekijöiden mahdollisesti mukanaan tuoma koronavirus. On puhuttu jopa "koronatsunamista".

Saarikosken mukaan koronatilanne vaikeuttaa avunantoa, mutta hänen mukaansa Tongan päässä löytyy henkilöstöä, joka pystyy toimittamaan saarille tuodun ulkopuolisen avun perille asti.

– Esimerkiksi Tongan Punainen Risti toimii paikan päällä aktiivisesti, ja siellä on ollut myös varmuusvarastoja, joita on hyödynnetty ennen ulkopuolisen avun saapumista.

Pulaa puhtaasta juomavedestä

Tulivuorenpurkauksesta syntynyt tuhkapilvi on peittänyt koko Tongaan kuuluvan saariston. Tuhot ovat laajoja.

– Ihan tarkkaa tietoa kaikista tuhoista ei ole, mutta satelliittikuvista ja paikan päältä saatujen tietojen mukaan siellä on kyliä, jotka ovat ihan kokonaan tuhoutuneet.

Saarikosken mukaan Tongalla on tarvetta puhtaalle vedelle. Tuhka ja tsunamiaalto ovat saastuttaneet suuren osan saarivaltion juomavedestä.

Ongelmia on ollut myös tietoliikenneyhteyksissä. Niiden saaminen kuntoon on erittäin tärkeää, Saarikoski toteaa.

– Lisäksi äärimmäisen tärkeää on kaiken tästä syntyneen rojun ja roskan raivaaminen ja lentokentän raivaaminen, jotta avustuksia saadaan vietyä sitä tarvitseville.

Toistaiseksi on raportoitu kolmesta kuolonuhrista. YK:n arvion mukaan katastrofi vaikuttaa yli 80 prosenttiin Tongan sadastatuhannesta asukkaasta.

Lue myös:

    Uusimmat