Mainos

Tolvanen: Järjestäytynyt rikollisuus jopa miljardibisnes Suomessakin

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) perää edelleen moottoripyöräjengien tunnusten kieltämistä.

Tolvasen mukaan järjestäytynyt rikollisuus on ilman muuta Suomessakin uhka. Tolvanen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että pahin uhka useassa maassa on se, että rikollisuus kykenee soluttautumaan päätöksentekoon ja valtakoneistoon.

Entinen rikosylikomisario Kari Tolvanen näkee Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamiksia uhiksi ennen kaikkea huumekaupan ja esimerkiksi perintätoiminnan.

– On sanottu, että Suomessakin järjestäytyneestä rikollisuudesta tulee satojen miljoonien, jopa miljardin vahinko.

Tolvanen muistuttaa, että järjestäytynyttä rikollisuutta eivät ole ainoastaan ns. liivijengit. Useissa vakavissa väkivaltarikoksissa tutkinnanjohtajana ollut Tolvanen sanoo, että meillä on puolenkymmentä vakavasti otettavaa liivijengiä. Pienempiä on kymmeniä.

Rahaa kerätään huumeilla ja koronkiskonnalla. Varsinkin rahan lainaamisella jengin lonkeroita levitetään yhteiskunnan eri alueille.

– Sen jälkeen kun on lainattu tavalliselle kansalaiselle, vaikkapa vaikeuksissa olevalle yrittäjälle, hänet saa koukkuun. Sen jälkeen korko alkaa kasvaa, uhataan häntä ja hänen perhettään, imetään kuiviin koko kaveri.

Todistajansuojelu toimintaan

Järjestäytyneen rikollisuuden piiristä on ollut aina vaikea irtautua. Tolvanen muistuttaa, että päättyneellä vaalikaudella saatiin Suomeen laki todistajansuojelusta.

– Jos joku haluaa irtautua jengistä, hänet pystytään suojaamaan, hänenperheensä pystytään suojaamaan.

– Työmaata on vielä paljon, mutta jo nämä ovat suuria askeleita. Olen tutkinut muutamiakin tapauksia, jossa on katkaistu sormi, että pääsee jengistä. Joissain jengeissä tulee suuret velat. Puhumattakaan siitä, että saataisiin puhujia jengin sisältä. Saataisiin tuhottua koko jengi.

Tolvasen mukaan paljon tehostamistoimia on vielä jäljellä ja lainsäädäntöä pitäisi muuttaa monelta osin.

– Aina, kun joku järjestäytyneen rikollisryhmän jäsen tekee rikoksen, se on rangaistuksen koventamisperuste.

– Meillä on liiketoimintakielto, miksi meillä ei ole jengitoimintakieltoa? Kiellettäisiin rikoksista tuomittua osallistumasta jengin toimintaan. Tai kiellettäisiin jengit koikonaan.

Kansanedustaja Tolvanen on aikaisemminkin puhunut sen puolesta, että jengitunnusten julkinen käyttö kiellettäisiin. Hänen mukaansa tunnukset ovat selvä rikoksentekoväline. Esimerkiksi perintätoiminnassa liivien tunnukset pelottavat ja auttavat rahojen keruussa.

– On päämajoja, joissa on jengitunnuksia. Kaduilla kulkee poikia liivit päällä, joissa on jengitunnuksia. Miksi me hyväksymme tällaista, en voi ymmärtää, Tolvanen sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.