Tokiossa katkeaa 17 vuoden suomalaisodotus – italialaisvalmentajan metodit aiheuttivat kulttuurisokin

Miesten skeet palaa sunnuntaina suomalaisten olympiaohjelmaan 17 vuoden tauon jälkeen, kun Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen aloittavat 125 kiekon peruskilpailun Asakan ampumaurheilukeskuksessa, noin 40 kilometrin päässä Tokiosta.

Marko Kemppaisen Ateenasta hankkimasta olympiahopeasta on siten jo melkoinen tovi. Tokiossa kisaava skeetin kaksikko tuntee historian, mutta suhtautuu olympiadebyyttinsä ainakin vielä tyynesti. Tokio on luonteva jatkumo vuosien tavoitteelliselle harjoittelulle.

– Katsotaan, mitä tuleman pitää, Kallioinen tuumasi etäyhteyksin pidetyssä mediatilaisuudessa.

Tokio ei ole tuonut suuria yllätyksiä. Pesosen mukaan Asakan haulikkoradalla on hyvät ampumaolot eikä kisakylästäkään löydy moitteen sijaa.

Pesonen hankki olympiamaapaikan Etelä-Korean maailmancupista jo keväällä 2019, mutta Tokio-valinta varmistui vasta kesäkuussa. Toinenkin skeet-edustus sinetöityi Kallioisen yllettyä toukokuun EM-kisoissa pronssille

– Kun olympiapaikka varmistui, oli tunne, että vihdoin ja viimein. EM-finaalissa ajattelin, että toista kertaa en voi jäädä ilman olympiapaikkaa, 23-vuotias Kallioinen muisteli kesäkuussa ampujien mediapäivässä Hollolassa.

Ampumisen tekniikka uusiksi

Kaksikon tie Tokioon on kulkenut eri polkua, mutta yhteistä on vuoden alussa aloittaneen italialaisen päävalmentajan tuoma kulttuurisokki. Pietro Genga laittoi suomalaisten harjoittelun uuteen kuosiin.

– Minulle tuli yllätyksenä, miten paljon Genga on painottanut teknisiä seikkoja, eikä harjoituksissa pelkästään ammuta kiekkoja, Kallioinen taustoitti.

Kallioisen mukaan teknisiin asioihin kuuluvat muun muassa se, miten ase lähtee liikkeelle, miten käyttäydytään kiekon kanssa ja miten reagoidaan.

– Uudistukset ovat toimineet, kun ensin sisäistin, mitä valmentaja tarkoitti, Kallioinen sanoi. 

Jos ampujat hätkähtivät muutoksia, helppoa ei ollut Gengallakaan. Suomi-pestin debyytissään hän sai tottua vetämään harjoitusta, kun lunta satoi vaakasuoraan.

Olympiaviimeistelynsä suomalaiset tekivät Gengan kotimaisemissa Tarantossa, jossa he leireilivät kesä-heinäkuun vaihteessa puolitoista viikkoa ja osallistuivat paikalliseen kisaan. Kaikkiaan tähän vuoteen on kuulunut yli 50 vuorokautta leiritystä, Italian lisäksi Espanjassa ja kotimaassa.

Kaikki ylimääräinen jäi pois

Pesosen, 26, tekniikka vaihtui Gengan opissa aiempaa toistettavammaksi.

– Ampumisesta on karsittu kaikki ylimääräinen pois. Mitä vähemmän on muuttuvia osia, sitä vähemmän on mahdollisuutta tehdä virheitä. Se on ihan järkeenkäypää, Pesonen valotti.

– Alkuun uusi tekniikka tuntui aika vieraalle, mutta nyt se tuntuu jo omalle. Tekemisessä ei huomaa eroa.

Koronaviruspandemia päätti ampujien kisakauden viime vuonna jo maaliskuussa, joten keskittyminen kääntyi harjoitteluun. Pesonen rukkasi myös siviilielämäänsä, sillä maanmittausinsinöörin opinnot pääkaupunkiseudulla jäivät tauolle ja työpaikka löytyi Puolustusvoimista.

– Aloitin vuoden alussa liikunta-aliupseerina Parolassa Panssariprikaatissa. Muutin Riihimäelle, joten Lopen ratakin on lähellä, Pesonen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat